'Ik heb nog nooit een crisis als deze meegemaakt'

Uitzendconcern Randstad moet banen schrappen omdat de vraag naar uitzendwerk sterk blijft teruglopen. En er zijn voorlopig geen tekenen dat de economie weer aantrekt.

Randstad, het op een na grootste uitzendconcern ter wereld, heeft flink last van de recessie en gaat wereldwijd banen schrappen om kosten te besparen. Dat bleek vanochtend bij de presentatie van de jaarcijfers.

De vraag naar tijdelijk personeel is in 2008 sterk afgenomen. De omzet van Randstad daalde vorig jaar met 14 procent en kwam uit op 3,96 miljard euro. In Nederland, goed voor een kwart van de totale omzet, liep de omzet met 8 procent terug.

De uitzender boekte een verlies van ruim 231 euro tegen een winst van 118 miljoen een jaar eerder. Dit verlies werd mede veroorzaakt door een afschrijving van 500 miljoen euro op de waarde van het overgenomen Vedior. Zonder deze en andere afschrijvingen was de winst over 2008 121,5 miljoen euro, vergelijkbaar met vorig jaar.

Het eind van de tunnel is nog niet in zicht: in januari 2009 daalde de omzet met 24 procent. Volgens bestuursvoorzitter Ben Noteboom gaat het om de „snelste vertraging” die hij ooit heeft gezien.

Eind 2008, bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers, zei u dat Randstad in zwaar weer verkeerde, maar dat de paraplu goed werkte. Heeft de paraplu toch gefaald?

„Nee, want we hebben niet alleen maar slecht nieuws te melden over 2008. We hebben onze kosten bijvoorbeeld goed terug weten te schroeven.”

Maar een omzetdaling van 14 procent is hoe dan ook fors.

„We zitten in een heel vervelende markt, daar kan ik niets aan veranderen. De auto- en staalindustrie stagneerden in december, dat heeft er bij ons flink ingehakt.”

Het gaat over de hele linie slecht met Randstad. In geen land ontspringen jullie de dans en de omzet daalt in vrijwel alle sectoren.

„Dat klopt. De enige sectoren waar we nog wel groeien zijn onderwijs, zorg en callcenters. Die hebben veel minder last van de recessie.”

Randstad heeft de afgelopen maanden veel gesneden in de kosten. Eerder werd bekend dat er in Frankrijk 500 banen verdwijnen en 85 uitzendkantoren dicht gaan. Staan er in Nederland ook banen op het spel?

„Ons kostenniveau zal verder moeten zakken en personeelskosten maken tweederde van de totale kosten uit. Dus we ontkomen niet aan een verdere reductie van het aantal mensen.”

Om hoeveel arbeidsplaatsen gaat het?

„Ik kan nog geen aantallen noemen. Voor Nederland ga ik ervan uit dat we door natuurlijk verloop veel kunnen bereiken.”

Dus geen gedwongen ontslagen in Nederland?

„Daar streven we naar, maar ik kan het niet uitsluiten.”

De cijfers van januari laten een omzetdaling zien van 24 procent. Dat percentage blijft stabiel in de eerste weken van februari. Is dit het eerste teken dat de bodem is bereikt?

„Dat is niet te voorspellen in deze markt. Ik heb nog nooit een crisis als deze meegemaakt.”

De uitzendbranche zou als eerste tekenen van herstel moeten zien: het is barometer van de economie.

„Normaal gesproken zien wij inderdaad ruim voordat de rest van de economie aantrekt dat onze omzet weer stijgt. Maar nu zien we dat nog niet, helaas. In de eerste weken van februari is de omzetdaling weliswaar gestabiliseerd, maar we hebben het nog steeds over een daling van 24 procent. Er staan nog steeds heel veel uitzendkrachten langs de kant.”

    • Patricia Veldhuis