Identiteit van drie doden vastgesteld

Slechts van drie van de negen omgekomen slachtoffers van het ongeval met het toestel van Turkish Airlines gisteren bij Schiphol is de identiteit nu vastgesteld. Het gaat om de bemanningsleden in de cockpit. Dat heeft het Calamiteitenteam vanmorgen bekengemaakt.

Het onderzoek naar de oorzaak is sinds vanmorgen volop bezig.

Rond het in drie stukken gebroken vliegtuig zijn technisch specialisten in witte pakken actief afkomstig uit het hele land.

Bij het ongeluk werden behalve de bemanningsleden ook zes passagiers gedood. Hun nationaliteit is nog niet bekend, van vier ernstig gewonden evenmin. In verschillende ziekenhuizen (Amsterdam, Haarlem, Beverwijk) liggen 25 zwaargewonden en zes slachtoffers in kritieke toestand.

Formeel lopen er twee onderzoeken naar de oorzaak: een door de Onderzoeksraad voor Veiligheid van Pieter van Vollenhoven met hulp van de Amerikaanse National Transportation Safety Board (NTSB) en een van het Openbaar Ministerie naar mogelijke strafrechtelijke aspecten. De zwarte dozen uit het vliegtuig worden vandaag in Parijs ‘uitgelezen’. Premier Balkenende bezocht gisteravond de hulpverleners.

In de Turkse pers klinkt trots door op de piloten omdat ze „probeerden erger te voorkomen”.

Reconstructie: pagina 3

Commentaar: pagina 7