Hof Sierra Leone: rebellen schuldig

Het Speciale Hof voor Sierra Leone heeft gisteren drie leiders van de rebellenbeweging Revolutionary United Front (RUF) schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid tijdens de burgeroorlog in de jaren negentig. Het was de eerste keer dat een internationaal hof een veroordeling uitsprak voor ‘gedwongen huwelijken’, de praktijk waarbij jonge meisjes als seksslavinnen voor rebellen moeten dienen.

Issa Sesay, interim-leider van het RUF, en zijn twee commandanten Morris Kallon en Augustine Gbao werden schuldig bevonden aan de meeste van de achttien aanklachten. Alle drie hadden gepleit onschuldig te zijn.

De rechters oordeelden dat de drie schuldig zijn aan onder andere moord, mishandeling, verkrachting, plundering en de inzet van kindsoldaten.

De oorlog in Sierra Leone begon in 1991, toen oud-officier Foday Sankoh het RUF oprichtte en de wapens opnam tegen president Momoh. De strijd ontaardde in een burgeroorlog tussen verschillende rebellengroepen, waarbij tienduizenden burgers werden gedood. De rebellen voerden aanvallen op dorpen uit om de bevolking aan zich te onderwerpen. Daarbij werd op grote schaal gemoord en verkracht en werden ledematen afgehakt. Sankoh stierf in 2003 in gevangenschap.

De Liberiaanse krijgsheer en president Charles Taylor steunde het RUF, onder andere om toegang te krijgen tot de diamantmijnen in Sierra Leone. Het proces tegen Taylor voor zijn aandeel in de oorlog in Sierra Leone heeft om veiligheidsredenen plaats in Den Haag. De zaak tegen de RUF was de laatste waarover het hof in Freetown uitspraak doet. Eerder werden de leiders van twee andere rebellengroepen tot lange celstraffen veroordeeld. Het hof maakt over enkele weken de straffen voor de drie RUF-leiders bekend.