Hiddink wint opnieuw, Liverpool verrast Real

Chelsea won weer onder coach Guus Hiddink. Real Madrid verloor thuis van Liverpool, waarbij oud-Ajaxjunior Yossi Benayoun de aandacht trok, mede door zijn winnende treffer.

De Israëlier Yossi Benayoun kopt acht minuten voor tijd in het Santiago Bernabéu voor Liverpool raak tegen Real Madrid uit een vrije trap van de Braziliaan Fabio Aurelio. (Foto AFP) Liverpool's Israeli midfielder Yossi Benayoun (2L) scores with a header during the UEFA Champions League second round first leg football match against Real Madrid at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid, Spain, on February 25, 2009. AFP PHOTO/PAUL ELLIS AFP

Vooralsnog verloopt de kersverse relatie tussen Chelsea en coach Guus Hiddink redelijk naar wens. Na de 1-0 overwinning in de Engelse Premier League afgelopen zaterdag op Aston Villa, behaalde de Engelse ploeg onder leiding van de Nederlandse interim-coach in de thuiswedstrijd van de Champions League gisteren een 1-0 overwinning op Juventus.

De kleine zege stemde Hiddink niet tot tevredenheid. Eén doelpunt is niet voldoende om zeker te zijn van een plaats in de kwartfinales, zo wist hij. Over twee weken zal Chelsea het nog moeilijk krijgen tegen de ploeg van oud-Chelseacoach Claudio Ranieri om de voordelige marge te handhaven. Niet alleen over het (te) kleine voordeel maakte Hiddink zich zorgen. In de slotfase van het duel op Stamford Bridge drong Juventus door toedoen van de oude, maar nog slimme Alessandro Del Piero nadrukkelijk aan en wankelde de verdediging van Chelsea. Het doelpunt van Didier Drogba viel in de dertiende minuut.

Liverpool, de tweede Engelse club die gisteren in de achtste finales van Champions League speelde, zorgde in Madrid voor een verrassing door Real met 1-0 te verslaan. De Israëliër Yossi Benayoun kopte acht minuten voor tijd raak uit een vrije trap van de Braziliaan Fabio Aurelio. Bij Real Madrid-Liverpool maakten slechts twee Nederlandse spelers hun opwachting in het basiselftal: Arjen Robben bij Real en Dirk Kuijt bij Liverpool. Ryan Babel mocht bij Liverpool in de tweede helft invallen voor Fernando Torres.

Real-coach Juande Ramos heeft geen boodschap aan de aankopen van zijn voorganger Bernd Schuster. Wesley Sneijder, die onder de de Duitse coach beter presteerde, werd tegen Liverpool buiten het elftal gelaten. Over het lot van Rafael van der Vaart bij de ‘Koninklijke’ wordt al langer gespeculeerd. Zijn voormalige werkgever HSV heeft bij monde van trainer Martin Jol al verklaard een terugkeer naar Hamburg niet uit te sluiten.

Royston Drenthe zegt de druk niet aan te kunnen bij Real. Hij mag zich afvragen of Foppe de Haan als coach van het olympisch elftal in Peking niet gelijk had toen deze meende dat Drenthe gezien zijn gedrag op en buiten het veld op het verkeerde pad was. De kritiek op De Haan naar aanleiding van zijn sceptische uitingen aangaande het gedrag van Drenthe en Ajacied Evander Sno was de afgelopen maanden niet van de lucht. Het heeft er nu alle schijn van dat de oude, wijze De Haan het vorig jaar goed heeft aangevoeld.

Sneijder en Van der Vaart zaten op de bank, Drenthe op de tribune naast Klaas Jan Huntelaar, die niet speelgerechtigd is omdat hij dit seizoen al in Europese wedstrijden voor Ajax is uitgekomen. Ramos heeft geen voorkeur voor Nederlanders, zoals Schuster. Hij kiest voor de beste spelers, nationaliteit telt niet. Tot gisteren was Ramos opmerkelijk succesvol, met negen overwinningen op rij. Maar na de wanvertoning in Madrid, met mogelijke uitschakeling tot gevolg, zal hij zijn gedachten moeten laten gaan over de kwaliteiten van de Nederlanders.

Opmerkelijke verschijning bij Liverpool is sinds vorig seizoen de aanvallende middenvelder Yossi Benayoun, bijnaam Diamant. De 28-jarige Israëlier komt uit het stadje Dimona, 35 kilometer ten westen van de Dode Zee, in de Negevwoestijn. Op jeugdige leeftijd kwam hij met zijn familie naar Amsterdam, waar hij in de A1 schitterde. Benayoun en zijn familie konden niet aarden in Amsterdam en gingen terug naar Israël. Via Maccabi Haifa kwam hij op 22-jarige leeftijd bij Racing Santander. Drie jaar later kocht West Ham United hem, twee jaar geleden kwam hij op advies van de Spaanse coach Rafael Benitez naar Liverpool, waar de 62-voudige Israëlische international nu regelmatig speelt.

Vorige zomer informeerde Ajaxcoach Marco van Basten bij Liverpool weer naar Benayoun. Maar de Israëlier had geen zin in een nieuw avontuur in Amsterdam. Gisteren trok hij niet alleen de aandacht door zijn doelpunt. In de eerste helft schoot hij van voor de middenlijn met een boog op het doel van Real. Doelman Iker Casillas voorkwam ternauwernood een doelpunt. Het was een van de weinige hoogtepunten van de avond.

De enige Duitse vertegenwoordiger, Bayern München, is zeker van de kwartfinale. De ploeg van coach Jürgen Klinsmann haalde fors uit in de uitwedstrijd tegen Sporting Lissabon. Het werd 5-0 voor de Duitsers. Mark van Bommel, wiens positie bij de club onzeker is geworden door de komst van de Rus Anatoli Timosjtsjoek, speelde onopvallend mee.

Uitblinker bij Bayern was de Fransman Franck Ribéry. Hij scoorde tweemaal, evenals de Italiaan Luca Toni. Miroslav Klose maakte ook een doelpunt. In de vierde wedstrijd van gisteren speelde Villarreal thuis 1-1 tegen Panathinaikos.

    • Guus van Holland