Hiddink weer succescoach

Liverpool wint uitwedstrijd tegen Real Madrid voor Champions League met 1-0.

Nederlanders spelen in Madrid een marginale rol.

Tiger Woods and caddie Steve Williams walk up the 18th hole during a practice round for the World Golf Championships Accenture Match Play Championship Tuesday, Feb. 24, 2009, in Marana, Ariz. (AP Photo/Morry Gash) Associated Press

Chelsea heeft zich onder de nieuwe coach Guus Hiddink een goede uitgangspositie verworven voor de kwartfinales van de Champions League. Na de overwinning in de Engelse Premier League afgelopen zaterdag op Aston Villa, boekte de ploeg van de Nederlandse interim-coach in de thuiswedstrijd een 1-0 zege op Juventus.

Van de andere wedstrijden van gisteravond in de Champions League viel vooral de winst van Liverpool bij Real Madrid (0-1) op. En de 4-0 overwinning die de Duitse kampioen Bayern München bij Sporting Lissabon boekte. Villarreal speelde in Athene 1-1 tegen Panathinaikos, de ploeg van de Nederlandse trainer Henk ten Cate.

Nederlandse successen bleven gisteravond, op de triomf van Chelsea-coach Guus Hiddink na, uit. In het duel Real Madrid - Liverpool maakten slechts twee Nederlandse spelers hun opwachting in het basiselftal: Arjen Robben bij Real en Dirk Kuijt bij Liverpool. En zelfs zij vielen niet op.

Real-coach Juande Ramos heeft geen boodschap aan de aankopen van zijn voorganger Bernd Schuster. De onder de Duitse coach zo omhoog geschreven Wesley Sneijder werd tegen Liverpool buiten het elftal gelaten. En over het lot van Rafael van der Vaart bij de ‘Koninklijke’ wordt al lang gespeculeerd. Zijn voormalige werkgever HSV heeft bij monde van trainer Martin Jol al verklaard een terugkeer niet uit te sluiten.

Royston Drenthe zegt de druk niet aan te kunnen bij Real. Hij mag zich net als zijn sympathisanten afvragen of Foppe de Haan als coach van het olympisch elftal in Peking niet gelijk had toen hij zich afvroeg of Drenthe gezien zijn gedrag op en buiten het veld niet op het verkeerde pad was. De kritiek op De Haan naar aanleiding van zijn sceptische uitingen aangaande het gedrag van Drenthe en Ajacied Evander Snoh was de afgelopen maanden niet van de lucht. Maar zoals vaak, hebben wijze mannen gelijk. En dan is er bij Real Madrid Klaas Jan Huntelaar, niet aanwezig omdat hij dit seizoen al in Europese wedstrijden voor Ajax is uitgekomen. Wanneer hij (of Sneijder, Van der Vaart of Drenthe) erbij was geweest had Real mogelijk geschitterd. Maar Ramos is niet gecharmeerd van Nederlanders. Hij kiest voor de beste spelers, nationaliteit telt niet.

Hiddink houdt er dezelfde, dus relationele opvatting bij Chelsea op na. Hij moet kiezen tussen Fransen, Afrikanen, Zuid-Amerikanen en Engelsen. Hij kiest voor spelers die bij elkaar passen. En al ze niet bij elkaar passen, zorgt hij ervoor dat ze elkaar accepteren. Hiddink zette Drogba en Anelka naast elkaar in de aanval. Waar ze vandaan komen doet er niet toe. Er moet gewonnen worden.

Hoe hij het doet, is niet zo bijzonder. Gewoon: weer benadrukken wat zijn voorganger Scolari niet meer kon, dat er meer is dan persoonlijk succes. En de aloude formule: neem de leiders in vertrouwen.

Zo doet Ramos het bij Real Madrid met de clubicoon Raúl. Deze spits geeft de atmosfeer in de club aan. En daar handelt de coach naar. Jammer voor Sneijder, Van der Vaart en Drenthe. Misschien door dat psychologisch inzicht won Chelsea zijn thuiswedstrijd tegen Juventus. Door een goal van Drogba in de eerste helft.

Maar Real dan? Real had moeten winnen van Liverpool. Maar misschien verloor het elftal omdat Sneijder, Van der Vaart, Drenthe en Huntelaar niet meespeelden.

    • Guus van Holland