Franse banken fuseren met hulp van staat

De Franse banken Caisse d’Epargne en Banque Populaire gaan fuseren. De combinatie wordt de tweede Franse bank. De voornaamste economische adviseur van president Sarkozy, François Pérol, gaat de nieuwe bank leiden.

De fusie wordt vandaag officieel aangekondigd door de banken, maar is al dagen aanleiding tot controverse in Frankrijk. Dat komt door de grote rol van Sarkozy en de benoeming van Pérol.

De banken voerden al maanden fusieonderhandelingen, daartoe min of meer gedwongen door problemen bij hun gezamenlijke dochter, de zakenbank Natixis. Die bank is verstrikt in giftige kredieten in de Verenigde Staten. Vanmorgen maakte Natixis bekend vorig jaar een verlies van 2,8 miljard euro te hebben geleden.

Maar de fusiebesprekingen verliepen moeizaam, mede door de coöperatieve structuur van de banken. In beide groepen ligt zoveel macht bij de regionale banken, 20 Banques Populaires en 17 Caisses d’Epargne, dat zij gewoonlijk in het meervoud aangeduid worden.

Begin dit jaar besloot president Sarkozy dat de fusie eind februari geregeld moest zijn. De staat heeft weliswaar geen zeggenschap over de banken, maar gaat nu 6,5 miljard euro investeren in de fusiebank met 20 miljard eigen vermogen. De staat krijgt een zware vertegenwoordiging in de raad van commissarissen van de nieuwe combinatie, voorlopig aangeduid als CEBP. Ruim 4 miljard euro van de staatsbijdrage maakt overigens deel uit van het bredere steunpakket aan de Franse banken.

Vorige week werd de fusie uitgewerkt in onderhandelingen op het Elysée, onder leiding van François Pérol, de tweede man van Sarkozy’s staf en een van de architecten van zijn financieel-economische politiek. Toen uitlekte dat Pérol zelf de leiding zou krijgen over de nieuwe bank, leidde dat tot een golf van kritiek.

Sarkozy zei daarop deze week dat de overheidscommissie voor beroepsethiek geen probleem zag in de benoeming van Pérol. Gisteren bleek dat deze commissie niet over de kwestie overlegd heeft. Er is wel een brief van de voorzitter, waarin deze op persoonlijke titel zegt geen bezwaren te zien.

Gisteren werd Pérol al benoemd tot directeur-generaal van de groep Banque Populaire. Vandaag zou zijn benoeming bij Caisse d’Epargne volgen.

Oppositieleider Aubry beschuldigde Sarkozy van „leugens” en centrumpoliticus Bayrou verweet hem systematisch democratische controlemechanismen te ondermijnen. Werkgeversvoorzitter Parisot wil alsnog een uitspraak van de ethische commissie.