Elle Bandita tiert over het podium

Pop: Elle Bandita. Gehoord: 25/2 Melkweg, Amsterdam. Herhaling: 26/2 Rotown, Rotterdam; 27/2 Plato, Utrecht; 28/2 Merleyn, Nijmegen.***

Zangeres/gitariste Elle Bandita vertegenwoordigt een genre dat in Nederland op dit moment nauwelijks succesvol wordt beoefend. De 23-jarige Elle Bandita, artiestennaam van Ryanne van Dorst, heeft alles in zich om de hardrockkoningin van het land te worden. Haar gitaarspel, haar niets ontziende inzet, en haar grote mond zijn wervend. Gisteravond presenteerden Elle Bandita en haar band de debuut-cd Queen Of Fools in de Melkweg, Amsterdam.

Bandita heeft al verschillende carrières achter de rug: als gitariste van The Riplets, als soloartiest met een drummachine en ruige elektronica, en als invalgitarist bij Voicst. Naar haar eigen debuut werd al een tijdje uitgekeken. Queen Of Fools geeft een redelijk gevarieerde invulling – met theremin en strakke ‘gabber’-partijen op een keyboard – aan het woeste rockidioom. De nummers als Who’s Your Dog Now en Übersex daveren langs, zonder al te veel subtiliteit, en soms nogal bekend klinkend (Darkroom).

Live doet Elle Bandita denken aan Juliette & The Licks, de band van de Amerikaanse actrice Juliette Lewis, die ook losjes de hardrocktraditie in haar liedjes verwerkt. Het pezige lijf omhuld door een zwarte catsuit met naveldecolleté sprong Bandita gisteravond schreeuwend en tierend over het podium. Ze heeft een dunne snerende stem, maar die beperking maakt ze goed met een razende mimiek en inzet. Als ze niet zingt, stort Elle Bandita zich met angstaanjagende vingervlugheid op haar gitaar, om er schurende riffs en solo’s uit te persen. Ze wordt begeleid door vier muzikanten. Zij klinken adequaat maar bevestigen Bandita in haar stereotype rock.

Bandita relativeert die macho stijl in haar gedrag: ze ligt op haar rug op het toneel als een trappelende rock-baby, of ze staat te zingen met haar gitaar ondersteboven op haar rug. Zodat de hals van de gitaar tussen haar benen bungelt als een duivelsstaart.

    • Hester Carvalho