China spendeert 11 mld in Europa

37.000 Audi’s, 37.000 BMW’s, 27.000 Mercedessen, de technologie voor het bouwen van magneetzweeftreinen en twee telecomnetwerken. Het boodschappenlijstje van de Chinese minister van Handel, Chen Deming, en tweehonderd leiders van staatsbedrijven is nog veel langer, maar de eerste aankopen zijn gisteren gedaan in Duitsland.

Chen toert deze week door Europa met als opdracht campagne te voeren tegen het protectionisme. Of zoals hij het zelf formuleerde: „We willen laten zien dat wij er geen enkel belang bij hebben om alleen maar orders bij Chinese bedrijven te plaatsen.”

Om te laten zien dat het de Chinese autoriteiten menens is mag hij omgerekend 11 miljard euro uitgeven tijdens wat in de Chinese media „Chens Europese winkeltrip” wordt genoemd.

Handelspolitiek combineren met een vleugje propaganda is Chen wel toevertrouwd. Europese producten zijn door de stijging van de yuan ten opzichte van de euro goedkoper geworden en voor een belangrijk deel van de boodschappenlijst kan hij niet in China terecht.

Niet alleen hele concrete bestellingen, zoals auto’s, staan op de lijst, het is de Chinese delegatie ook om technologie te doen. ThyssenKrupp verkoopt de patenten en kennis over de magneetzweeftrein – die in Europa niet van de grond komt – nagenoeg volledig aan twee bedrijven uit Shanghai. Het plan is om de bestaande, korte verbinding tussen het internationale vliegveld en een buitenwijk van Shanghai door te trekken naar het centrum, en daarna verder naar Hangzhou, hoofdstad van de provincie Zheijan. Dat plan is in het kader van de crisisbestrijding hoog op de lijst van infrastructurele projecten gezet.

Daarnaast heeft de Chinese delegatie telecomtechnologie aangeschaft bij het netwerkbedrijf van Nokia en Siemens en zullen de afgezanten morgen in Spanje 3G-technologie voor mobiele telefonie aanschaffen bij Telefónica. Heel mobiel bellend en internettend China moet nog voor de zomer over op 3G.

In Duitsland, waar gisteren de contracten werden getekend, schaffen de Chinezen ook kerncentrales, auto-onderdelen en chemische technologie aan.

In Engeland gaat het vooral om vliegtuigmotoren van Rolls-Royce en luchtverkeerssystemen voor de 20 nieuwe vliegvelden die dit jaar aangelegd zullen worden.

Laatste halte van de Chinese ‘winkelreis’ is komend weekend Zwitserland, voor farmaceutische technologie en patenten.

    • Oscar Garschagen