Britse bank RBS boekt recordverlies

De Royal Bank of Scotland (RBS) heeft vorig jaar 24,1 miljard pond (27,1 miljard euro) verlies geleden, het grootste verlies dat ooit is geboekt door een Brits bedrijf. RBS gaat ingrijpend reorganiseren.

De dramatische verliezen vloeien volgens de bank voor een groot deel voort uit de overname van ABN Amro eind 2007. RBS maakte ook bekend dat ze een bedrag van 325 miljard pond aan risicovolle leningen en bezittingen met onzeker rendement zal verzekeren bij de Britse overheid. Die schept hiervoor een nieuwe faciliteit, waarvan ook andere banken gebruik kunnen maken.

De verzekering is niet goedkoop. RBS betaalt de overheid daarvoor 6,5 miljard pond, terwijl de bank de eerste 19,5 miljard pond aan verliezen op de leningen voor eigen rekening moet nemen.

RBS is sinds vorig najaar feitelijk al in handen van de Britse staat. Die bezit bijna 70 procent van de aandelen van de bank. Minister van Financiën Alistair Darling liet vanmorgen bovendien weten dat de regering nog eens 13 miljard pond zal pompen in RBS, nadat ze vorig najaar al 20 miljard pond had bijgedragen om de uitgeputte reserves van de bank aan te vullen. De staat zal daarna zo’n 80 procent van de bank in handen hebben.

RBS heeft voorts een ingrijpende reorganisatie in het vooruitzicht gesteld, waarbij de kosten zoveel mogelijk zullen worden teruggebracht. Volgens berichten in Britse media zouden er 20.000 banen verdwijnen, ongeveer 10 procent van het wereldwijde personeelsbestand. RBS heeft dit aantal niet bevestigd. Ook zal RBS veel sponsorcontracten niet verlengen. Hiermee hoopt het concern 100 miljoen pond te bezuinigen. Het gaat onder meer om het Williams Formule 1-team en de tennisser Andy Murray.

De beurs reageerde vanmorgen instemmend op de saneringsplannen van RBS. De koers ging met zo’n 30 procent omhoog.

In de Britse media is er intussen kritiek op de leiding van RBS omdat ex-topman Goodwin, door velen verantwoordelijk gehouden voor de problemen, een pensioen van 650.000 pond per jaar blijkt te krijgen. Goodwin is pas 50 jaar en de regeling geldt levenslang.