Bekentenis in VS verdachte terrorist

Rotterdam, 26 febr. - De Nederlandse terrorismeverdachte Wesam al-D. gaat vandaag voor de federale rechtbank in Washington een bekentenis afleggen. Hij heeft daarvoor een overeenkomst met de Amerikaanse justitie gesloten. Dat heeft zijn Nederlandse advocaat Victor Koppe vandaag gezegd. Wesam al-D., Iraakse Nederlander, is de eerste verdachte van het leggen van bermbommen in Irak, die in de Verenigde Staten wordt bestraft. Met de bekentenis voorkomt Al-D. een proces en wordt hem een lagere straf opgelegd. Nederland leverde Al-D. januari 2007 aan de Verenigde Staten uit. De Amerikaanse autoriteiten hadden om zijn uitlevering gevraagd, omdat hij betrokken zou zijn geweest bij aanslagen op Amerikaanse militairen in Irak in 2003. Al-D. zei onschuldig te zijn.