Albatrossen in Zuid-Afrika eindigen minder vaak aan haak

Rotterdam. Veel minder albatrossen eindigen tegenwoordig aan de vishaken van beugvissers in Zuid-Afrika. Dat maakten de Britse vogelorganisaties Birdlife International en RSPB bekend. Beugvissers maken gebruik van een lange vislijn met om de paar meter zijlijnen waaraan haken bevestigd zijn. 18 van de 22 albatrossoorten worden wereldwijd met uitsterven bedreigd. Bijvangst door de beugvisserij, waarbij onder meer op zwaardvis en tonijn wordt gevist, is voor veel van de albatrossoorten het grootste gevaar. In Zuid-Afrika is de bijvangst van albatrossen echter met 85 procent afgenomen sinds in 2006 een beschermingsproject startte, melden de organisaties. Vooral grootschalige vissers uit Azië, die in Zuid-Afrikaanse wateren vissen, hebben maatregelen genomen. Zij gebruiken vaker lijnen met gekleurde linten, of laten de vishaken sneller in zee zakken. Ze zijn bovendien wettelijk verplicht gesteld om de bijvangst te beperken. Waarnemers op vissersschepen en de vissers zelf leverden de cijfers.