Albatros wordt minder vaak aan de haak geslagen

Rotterdam, 26 febr. - Veel minder albatrossen eindigen tegenwoordig aan de vishaken van langelijnvissers bij Zuid-Afrika. Dat maakten Britse vogelbeschermingsorganisaties deze week bekend. 18 van de 22 albatrossoorten worden met uitsterven bedreigd. Bijvangst door de langelijnvisserij, die met kilometerslange vislijnen waar vele haken met aas aan bevestigd zijn onder meer op zwaardvis en tonijn vist, is voor veel albatrossoorten het grootste gevaar. In Zuid-Afrika is de bijvangst van albatrossen echter met 85 procent afgenomen sinds in 2006 een beschermingsproject startte. Vooral vissers uit Azië die in Zuid-Afrikaanse wateren vissen gebruiken nu vaker lijnen met gekleurde linten, of laten de vishaken sneller in zee zakken. De albatrosbescherming breidt zich inmiddels uit naar andere zeeën.