Zelfgemaakt carnavalspak

De heer Lipperts en mevrouw Leenders uit het Zuid-Limburgse Spaubeek hebben carnaval dit jaar gevierd in een zelfgemaakt pak van knuffelberen. In Maastricht trokken ze de aandacht van Ari Versluis & Ellie Uyttenbroek, het Rotterdamse fotoduo dat in het Theater Aan het Vrijthof een studio had ingericht.

Versluis & Uyttenbroek werkten de afgelopen dagen aan een fotoserie over bijzondere duo’s voor M, het maandblad van NRC Handelsblad. Ze kozen de modellen uit op hun creatieve uitrusting. Het was lastig kiezen, zegt Versluis. „Veel mensen hebben maandenlang aan hun kostuum gewerkt. En met veel inspiratie. Waar heel de Design Academy in Eindhoven mee bezig is, verrassen met vormgeving, dat doen veel carnavalsvierders gewoon in hun vrije tijd.”

Het carnaval beleefde gisteren zijn derde en laatste dag. Vandaag, Aswoensdag, begint de veertig dagen durende vastentijd tot Pasen. Volgens de politie van Zuid-Limburg is het volksfeest rustig verlopen. Vanaf vrijdag zijn vijftig mensen aangehouden voor openbare dronkenschap, openlijke geweldpleging of baldadigheid.

In Maastricht pakte de politie twee Duitse meisjes van dertien en veertien op die verkleed op het Vrijthof andere carnavalsvierders hun portemonnee aan het rollen waren. In Brunssum werd een stomdronken scootmobielbestuurster van de weg gehaald. Volgens de politie dacht de vrouw dat ze in Groot-Brittannië reed.

Bekijk meer foto’s van Ari en Ellie via nrcnext.nl/links