Wolters Kluwer gespaard in crisis

Wolters Kluwer, uitgever van professionele informatie voor onder anderen medici, juristen en belastingadviseurs, blijft redelijk gespaard in de financiële crisis. Groei kwam vorig jaar vooral van de Europese divisie voor wetten, belasting en regelgeving, maakte Wolters Kluwer vanochtend bekend.

De Nederlandse uitgeverij haalde in 2008 een omzet van 3,37 miljard euro; dat is 1 procent minder dan in 2007. De winst was vorig jaar 315 miljoen euro. Dat is een stuk minder dan in 2007, toen Wolters Kluwer 918 miljoen euro winst maakte. Dat resultaat kwam echter vooral van de verkoop van de afdeling schoolboeken (onder meer Wolters-Noordhoff) aan de investeringsmaatschappij Bridgepoint, die 588 miljoen euro opleverde.

De divisie Legal, Tax & Regulatory Europe (LTRE) die onder meer software en onlinediensten levert aan juristen en accountants, was goed voor meer dan eenderde van de omzet. De afdeling haalde vorig jaar 6 procent meer omzet, dankzij overnames in Duitsland, Spanje en België en groei in abonnementen. Wolters Kluwers LTRE-divisie is in Nederland onder meer bekend van het reclamevakblad Adformatie en het tijdschrift Binnenlands Bestuur.

Wolters Kluwers afdeling voor de gezondheidszorg is al jaren het zorgenkindje van het bedrijf. De omzet in Health daalde vorig jaar met circa 3 procent, onder meer door het verlies van een grote klant in de Verenigde Staten en dalende advertentie-inkomsten bij medische vakbladen. Health is de meest cyclische tak van het bedrijf.

Wolters Kluwer verwacht dat het resultaat voor dit jaar op hetzelfde niveau zal liggen als in 2008. Het bedrijf heeft vorig jaar een omvangrijk reorganisatieprogramma aangekondigd, Springboard, waarmee de uitgever in de periode 2008 tot 2011 in totaal 120 miljoen euro wil besparen. Wolters Kluwer wil onder meer groeien in India en China.