Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Gesprek met de historici Hans Blom en Christ Klep over het Irak-onderzoek. Vandaag wordt de samenstelling bekend van de commissie-Davids die de besluitvorming van het kabinet rond de oorlog in Irak gaat onderzoeken. Blom en Klep weten uit ervaring welke mogelijkheden zo’n commissie heeft om de waarheid boven tafel te krijgen. Verder een portret van de in opspraak geraakte burgemeester Stefan Hulman van Den Helder. Ned.1, 18.20-18.40u.

Netwerk. Portret van opiniepeiler Maurice de Hond. Morgen dient het hoger beroep tegen hem over zijn uitspraken over de ‘klusjesman’ in de Deventer moordzaak. En een reportage over paleis Soestdijk: welke bestemming moet het vroegere woonpaleis van Juliana en Bernhard krijgen? Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/Den Haag Vandaag. Aandacht voor het vliegtuigongeluk langs de A9 bij Schiphol. Onder voorbehoud: gesprek met de nieuwe topman bij ING Jan Hommen. Ned.2, 22.15-22.50u.

Praatprogramma

De wereld draait door. Te gast: André van Duin en Ferry de Groot over de comeback van de Dik Voormekaarshow. Ned.3, 19.30-20.05u.

Pauw & Witteman. Aan tafel: schrijver Cees Nooteboom over zijn nieuwe boek ’s Nachts komen de vossen en oud-minister van Financiën en bankier Onno Ruding, die mede-auteur was van een Europees rapport met aanbevelingen voor banken in crisistijd. Ned.1, 22.55-23.50u.

documentaire

VPRO’s Import: 638 ways to kill Castro. Documentaire van Dollan Cannell over de honderden mislukte aanslagen door de Amerikaanse CIA op de Cubaanse dictator Fidel Castro. Van alles is er geprobeerd om Castro weg te krijgen, van exploderende sigaren en verleidelijke dames tot vergiftigde ballpoints. Castro wist alle aanslagen te overleven. Hij vertoonde zich nooit zomaar op straat en kon kiezen uit meer dan twintig huizen om zich verborgen te houden. Ned.2, 23.30-0.50u.

Portillo on Thatcher: The lady’s not for spurning. Portret van Margaret Thatcher, die premier van Groot-Brittannië was van 1979 tot 1990. Aan de hand van gesprekken met oude en zittende politici maakt Thatchers vroegere kabinetschef Michael Portillo duidelijk dat haar invloed in de Conservative Party nog altijd heel groot is. BBC 2, 0.20-1.50u.

informatief

Goudzoekers: geld In tijden van crisis laten mensen hun geld op spaarrekeningen staan en verstrekken banken geen krediet meer, waardoor bedrijven in de problemen komen. Martijn Kieft, Chris Vijn en Hans de Geus vragen zich af hoe we het geld weer aan het rollen krijgen. Ned.2, 19.20-19.50u.

The rise of the superchef. Jamie, Gordon, Nigella, Delia, Rick, Gary en Antony – ze figureren in tal van televisieprogramma’s, hun kookboeken staan op de bestsellerlijsten en hun merkproducten zijn overal te koop. Hoe valt hun stormachtige transformatie van ‘gewone’ chefkok tot celebrity te verklaren? BBC 2, 22.00-23.00u.

Crime Stories: Cannabisepidemie. Reportage over criminelen die, aangestuurd door Vietnamese bendes, in Groot-Brittannië skunk verbouwen, een sterke soort cannabis. De wiet wordt in keukens, woonkamers en slaapkamers voor de Engelse markt geproduceerd, maar inmiddels ook geëxporteerd naar de rest van Europa. Veronica, 23.10-23.40u.

cultuur

Opium. Programma over kunst, cultuur en media. Cornald Maas praat met filmcomponist Fons Merkies en zanger en pianist Roel van Velzen. Merkies heeft de musical Brandende Liefde bewerkt, naar het boek van Jan Wolkers, en Van Velzen brengt dit jaar twee nieuwe albums uit. Ned.2, 21.25-22.00u.

amusement

In de hoofdrol. Annemarie Jorritsma, oud-minister van o.m. Verkeer en Waterstaat en nu burgemeester van Almere, wordt door presentator Frits Sissing meegenomen naar de studio waar familie en vrienden klaar zitten om haar in het zonnetje te zetten. Ned.1, 20.30-21.40u.

sport

UEFA Champions League. Live verslag van de wedstrijd Real Madrid-Liverpool. Commentaar: Frank Snoeks. Daarna samenvattingen van andere gespeelde wedstrijden en een voorbeschouwing op de wedstrijd Ajax-Fiorentina van morgen. Ned.3, 20.15-23.45u.