Vlinders krijgen lift van Britse biologen

rotterdam. De klimaatverandering dwingt veel vlinders naar het koelere noorden, maar ze vliegen niet snel genoeg om de opwarming voor te blijven. Britse biologen hebben daarvoor een onorthodoxe oplossing gevonden: ze brengen de vlinders per auto. En dat werkt, schrijven ze in het februarinummer van Conservation Letters. Twee vlindersoorten, het dambordje en het geelsprietdikkopje, kregen een succesvolle lift. De vlinders vestigden zich respectievelijk 65 en 35 kilometer noordelijker. Het onderzoek, onder leiding van Durham University, was niet noodzakelijk om beide soorten van de ondergang te redden. Het zijn vlinders die in een groot deel van Europa algemeen zijn. Maar omdat het principe van vlindertransplantatie werkt, willen de biologen vaker vlinders verhuizen. Het noorden van Groot-Brittannië warmt zo snel op, dat vlinders elk jaar 4,5 kilometer naar het noorden zouden moeten vliegen om op temperatuur te blijven. De meeste vlindersoorten migreren echter maximaal 1 kilometer per jaar.