Uitsluiting van alle uit-fans is dubieus

`Vijf jaar geen uit-fans bij duels Ajax en Feyenoord`, lees ik in nrc.next(20 februari 2009). De maatregel heeft binnen de voetbalwereld een enkele verontwaardigde reactie opgeleverd en lijkt daarbuiten voor kennisgeving te zijn aangenomen.

Met name dat laatste is verrassend. De achterliggende filosofie zou toch wel wat vragen moeten oproepen. Je wordt tot deelgenoot van een groep gebombardeerd (Feyenoord-supporter). Je krijgt vervolgens een etiket van een klein deel van die groep opgeplakt (ongrijpbare relschopper) en jou wordt daarna op die grond voor vijf jaar de toegang tot Ajax-Feyenoord ontzegd. Part noch deel hebbend aan welke onregelmatigheid dan ook - en toch buitengesloten. Gekker moet het niet worden, zou Geert Wilders zeggen. Als dit principe gemeengoed wordt, ligt de oplossing van veel andere problemen binnen handbereik.

Op nusport.nl verdedigen Feyenoorder Jurryt van de Vooren en Ajacied Menno Pot om beurten de eer van hun club in de columntwist `De Klassieker`. Pot vindt Ajax-Feyenoord maar ”saai” zonder Rotterdamse uitfans.

    • A.J.Derksen Kapelle