Turkse parlementariër trotseert de wet door Koerdisch te spreken

In Turkije is een rel ontstaan nadat een volksvertegenwoordiger het parlement had toegesproken in het Koerdisch – wat verboden is in Turkije.

Volksvertegenwoordiger Ahmet Turk, van Koerdische origine, memoreerde gisteren in zijn betoog hoe hij in 1980, nadat hij door militaire coupplegers in de cel was gegooid, slaag kreeg wanneer hij Koerdisch sprak met bezoekende familieleden. De staatstelevisie, die het debat rechtstreeks uitzond, onderbrak onmiddellijk de uitzending.

Turk voerde aan dat hij slechts de door de VN uitgeroepen week van de wereldtalen wilde vieren. Maar zijn toespraak was ook een oefening in kritiek op de Turkse politiek ten aanzien van de Koerdische minderheid, een gevoelige kwestie in Turkije.

„Koerden zijn lange tijd achtergesteld geweest omdat ze geen enkele andere taal spraken”, zei Turk. „Ik had mijzelf beloofd ooit mijn moederstaal te spreken tijdens een officiële gelegenheid”.

Koerdische parlementsleden gaven Turk een staande ovatie. Turkse nieuwszenders meldden later dat openbaar aanklagers een onderzoek waren begonnen naar Turks gedrag. Onduidelijk is echter of hij aangeklaagd wordt.

Het Koerdisch werd in 1991 verboden in Turkije. Het is niet toegestaan om de taal te spreken op scholen, in het parlement of bij officiële gelegenheden. Het daarbij gehanteerde argument is dat het gebruik van het Koerdisch Turkije zou verdelen langs etnische lijnen. Veel Koerden zien dit als een schijnargument om hen achter te stellen. Circa eenvijfde van de ruim 70 miljoen Turken is Koerdisch. (AP)