Turks toestel stort neer bij landing Schiphol

De neergestorte Boeing 737 van Turkish Airlines rond het middaguur in een akker bij Schiphol. Op dat tijdstip werden de laatste slachtoffers uit het toestel gehaald. Foto Bram Budel Crash van een vliegtuig van Turkish airways in een weiland bij Schiphol. Foto: Bram Budel Budel, Bram

Een passagiersvliegtuig van Turkish Airlines is vanochtend verongelukt op Schiphol. Ten minste negen inzittenden kwamen om het leven, er zijn meer dan vijftig gewonden van wie 25 zwaargewond. Dat werd vanmiddag bekendgemaakt door de loco-burgemeester van Haarlemmermeer. Het toestel, een Boeing 737-800, had in totaal 135 passagiers aan boord onder wie acht bemanningsleden.

Tientallen gewonden zijn vervoerd naar omliggende ziekenhuizen in onder meer Amsterdam, Utrecht Haarlem en Hoofddorp. Volgens verscheidene ooggetuigen hebben ongeveer vijftig mensen kort na het ongeluk het vliegtuig zelf weten te verlaten. In Nederland is het dertien jaar geleden dat een passagiersvliegtuig neerstortte en daarbij mensen omkwamen.

Het vliegtuig was vanochtend rond half acht uit Istanbul vertrokken en zou om 10.40 uur landen op Schiphol, maar haalde de landingsbaan net niet. Vlak voor het begin van de Polderbaan op Schiphol stortte het toestel neer in een omgeploegde akker en brak het in drie stukken. Het toestel is niet in brand gevlogen.

Over de oorzaak van het ongeluk was aan het begin van de middag nog niets bekend. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding heeft volgens een woordvoerder „geen enkele aanwijzing dat het neergestorte vliegtuig op Schiphol iets te maken heeft met terrorisme". Het toestel was naar verluidt zeven jaar oud.

Het vliegtuig verongelukte om 10.31 uur vanochtend, op hetzelfde tijdstip is de crash gemeld bij de meldkamer van de hulpdiensten, en werden ambulance, brandweer en politie opgeroepen. De hulpdiensten reden vanochtend af en aan en kregen bijstand van traumahelikopters. De politie heeft de A9 bij Schiphol vrij snel na het ongeluk afgezet waarna lange files op de snelweg ontstonden. Het vliegverkeer op Schiphol werd rond het middaguur „gedeeltelijk hervat”.

Minister Eurlings (Verkeer en Waterstaat) laat weten dat Turkish Airlines voldoet aan de veiligheidseisen „die op Schiphol van kracht zijn. De toedracht van dit ongeluk zal vanzelfsprekend nauwkeurig worden onderzocht.” Het toestel ligt in een akker bij de Polderbaan, aan de andere kant van snelweg A9 bij Zwanenburg. Volgens een ooggetuige op Schiphol leek het of het Turkse toestel geen brandstof meer had en „als een zweefvliegtuig” kwam aanvliegen.

Mustafa Bahcecioglu, die in het vliegtuig zat, zei tegen de NOS: „Ik werd wakker geschud en tien seconden later kwamen we met een klap op de grond. Via een exitdeur ben ik met een groep naar buiten gegaan. We hebben vrouwen en kinderen geholpen. Er zijn ook doden, dat weet ik zeker. En heel veel gewonden. Allemaal geschreeuw en bloed. Ik heb de loterij gewonnen: ongelooflijk dat ikzelf niks mankeer.” In de buurt van het toestel zagen getuigen vanochtend zeven witte bodybags.

In het vliegtuig zaten onder meer twee zusjes Alariachi van het NPS-programma De Meiden van Halal. Zij maken het naar omstandigheden goed, laat een woordvoerder van de NPS weten.

Mensen die op Schiphol op de passagiers van de lijnvlucht stonden te wachten, zijn met bussen vervoerd naar een sporthal in Badhoevedorp. Voor familieleden en omwonenden heeft Schiphol een telefoonnummer ingesteld. Volgens locoburgemeester van Haarlemmermeer Michel Bezuijen kwam de hulpverlening „snel en goed” op gang.

Minister Eurlings liet ook weten: „Veel families in Nederland, maar ook in Turkije, zitten in angst. Wij leven intens met hen mee en hopen dat er snel duidelijkheid komt over het lot van hun familieleden en bekenden. Er wordt alles aan gedaan om die duidelijkheid te kunnen bieden.”