Te koop: luxe villa in Den Helder

De dagen van burgemeester Stefan Hulman (VVD) van Den Helder lijken geteld.

Toch ligt er nu een voorstel voor bemiddeling. Vanavond valt wellicht een besluit.

Burgemeester Hulman van Den Helder (links) vorige week donderdag in gesprek met wethouder Boskaljon. Die avond werd besloten om een ‘periode van bezinning’ in te lassen. Foto Roger Cremers Nederland, Den Helder, 19-01-2009 Tekst van nu.nl: De gemeente Den Helder wil een periode van bezinning inlassen omtrent het aanblijven van burgemeester Stefan Hulman. De Raadsvergadering in het stadhuis van Den Helder. Hulman in gesprek met Wethouder Bolkaljon in een pauze. PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS Cremers, Roger

Binnenkort misschien op woningsite Funda: een mooie, vrijgelegen burgemeesterswoning in Julianadorp, gemeente Den Helder. De woning is recentelijk verbouwd en heeft onder meer een nieuwe keuken die voldoet aan de eisen van deze tijd.

In de woning, gelegen op enkele honderden meters grond, woont nu nog de Helderse burgemeester Stefan Hulman (VVD). Hij heeft al een andere woning te koop staan op Funda, zijn vorige appartement in Rotterdam.

Voor de villa in Den Helder kwam maandagavond onverwachts een koper in zicht: de gemeente Den Helder. Harry Borghouts, commissaris van de koningin in Noord-Holland, heeft voorgesteld dat de gemeente de woning van Hulman overneemt als die vrijwillig zijn ambtsketen inlevert. De woning kan dan als ambtswoning worden verhuurd aan een volgende burgemeester. Of het huis wordt verkocht. Dan staan binnenkort twee huizen van Hulman op Funda.

Coalitiepartijen PvdA, VVD en CDA willen „positief meedenken” over het voorstel van Borghouts, zegt fractievoorzitter Theo Rijnten van de PvdA in Den Helder. Al hebben de partijen nog „vragen” over de precieze financiële afhandeling. Rijnten denkt niet dat er vandaag al, tijdens een raadsvergadering, definitieve besluiten worden genomen. Maar hij sluit niets uit.

Borghouts (GroenLinks) probeert met zijn voorstel de bestuurlijke impasse in Den Helder te doorbreken. Die ontstond nadat de wethouders een woonvergoeding van 3.200 euro per maand wilden betalen aan burgemeester Stefan Hulman. Dubbele woonlasten zouden hem in financiële problemen hebben gebracht. De wethouders kwamen daar later op terug. Volgens hen had Hulman meer inkomsten dan hij aan hen had gemeld. Ze zegden daarop het vertrouwen in hem op.

Een bemiddelingspoging tussen de wethouders en de burgemeester mislukte. Op diezelfde dag werden ook declaraties van Hulman openbaar gemaakt, opgevraagd door Roel Prins van oppositiepartij Behoorlijk Bestuur. „Ik vroeg me af of iemand die zo’n uitbundig huizenkoopgedrag heeft ook uitbundig declareert.” En dat is zo, zegt Prins na bestudering van de gegevens. Zo declareerde Hulman de verhuizing van zijn poolbiljarttafel en een nieuw ‘wijnrood’ laken voor die tafel. Dat bedrag kwam bovenop de standaardvergoeding die burgemeesters voor een verhuizing krijgen van 5.540 euro. Hulman verzamelde in totaal 126 pagina’s aan bonnen sinds zijn aantreden als burgemeester in juni 2007.

Prins noemt het „geen toeval” dat de declaraties werden vrijgegeven op de dag dat de bemiddelingspoging in Den Helder mislukte. Het kwam volgens hem goed uit in het spel waarbij „de wethouders de zwartepiet steeds bij Hulman willen leggen in de hoop dat zíj buiten schot blijven.” Dat mag niet gebeuren, vindt Prins. Maar tegelijkertijd verwacht hij dat het wél gaat gebeuren. Want „dit hele systeem is ernstig ziek”.

Theo Rijnten van de PvdA beaamt dat wat hem en de coalitiepartners betreft de wethouders mogen blijven zitten. Ook al wisten zij toen ze instemden met de woonvergoeding voor Hulman al dat die „op gespannen voet” stond met wet- en regelgeving, zegt Rijnten. Maar dat „vergeeft” hij hun. „Ze waren door het hele gebeuren nogal overdonderd”.

Overigens is de oplossing die Borghouts nu voorstelt ook aan de orde geweest tijdens de bemiddelingspoging tussen wethouders en burgemeester in Den Helder. Rijnten weet niet waarom dit plan toen van tafel is gegaan.

Ook andere gemeenten betalen hun burgemeesters meer woonvergoeding dan is toegestaan. Volgens de regels mag een gemeente maximaal vier maanden een bedrag van 227 euro betalen bovenop het salaris. De gemeente Heemskerk betaalt haar burgemeester Nawijn, die ook een onverkocht tweede huis heeft, een vergoeding van meer dan 900 euro per maand.

Bekijk de declaraties van Hulman en eerdere artikelen over dit onderwerp via www.nrc.nl/binnenland.

    • Merel Thie