Staatsomroep is valse concurrentie, klagen mediabedrijven

BRUSSEL. Commerciële tv-zenders en uitgevers beklagen zich in Brussel over oneerlijke concurrentie door staatsomroepen in de Europese Unie. Die krijgen volgens hen jaarlijks ongeveer 22 miljard euro aan staatssteun toegestopt. De mediabedrijven vragen eurocommissaris Neelie Kroes (Concurrentie) niet toe te geven aan het verzet van veel EU-landen tegen haar plan voor staatsomroepen. Kroes wil elke nieuwe activiteit van publieke omroepen laten toetsen op eerlijke concurrentie. Ook is Kroes sceptisch over betaal-tv voor publieke omroepen. De Associatie voor Commerciële Televisie (ACT), Europese uitgeversbond EPC en verwante organisaties slaakten deze noodkreet gisteren in Brussel. Aanleiding is een hoorzitting over het plan op 5 maart in het Europees Parlement.