'SP en VVD kregen onterechte subsidie'

De SP en de VVD hebben in 2007 gezamenlijk circa 182.000 euro aan kosten bij de Tweede Kamer gedeclareerd die niet vergoed mogen worden.

Dat blijkt volgens de Volkskrant uit een onderzoek van accountant Deloitte & Touche. De SP declareerde volgens de accountant 132.000 euro voor onder meer radiospotjes, een internetfilmpje en promotiemateriaal. Dit mag niet worden gedeclareerd, omdat dit niet valt onder de kosten die gemaakt worden om fracties te ondersteunen. Bij de VVD waren een ‘onderzoek naar het merk VVD’ (38.500 euro) en taxiritten van de fractieleider voor woon-werkverkeer (4.459 euro) niet subsidiabel. Volgens een woordvoerder van de VVD heeft het presidium, het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, inmiddels erkend dat de taxiritten wel geoorloofd waren. „Wij besparen juist kosten, omdat we voor Rutte geen permanente chauffeur in dienst hebben.”

Ook SP-leider Agnes Kant zegt het niet eens te zijn met de beslissing van de accountant. Ze vindt dat de regels onduidelijk zijn. „Een onderzoek naar zorg en marktwerking heeft mij als Kamerlid geholpen. Je mag wel drie secretaresses aannemen, maar geen mensen bij je politiek betrekken of onderzoek doen”, zegt Kant. Ze zegt de kwestie in het presidium te hebben aangekaart, maar de andere partijen zijn het volgens haar niet met de SP eens. Ze zal zich er verder niet tegen verzetten. „Het budget van 3,2 miljoen euro dat ons is toegewezen, krijgen we toch al niet op. We hebben geld genoeg. We dringen al langer aan op lagere subsidies.”

Ook de LPF wordt nog genoemd in het stuk. De partij was in 2007 al uit de Kamer, maar schafte voor 1.386 euro een computer aan om de administratie te kunnen afhandelen. Dat was volgens de accountant niet meer subsidiabel. De partijen moeten deze bedragen terugbetalen.