Sharifs geweerd uit politiek

Het Pakistaanse Hooggerechtshof heeft vandaag de verkiezing van de eerste minister van Punjab ongeldig verklaard. Shahbaz Sharif, broer van oud-premier en oppositieleider Nawaz Sharif, zal nu vermoedelijk aftreden. Het Hof bepaalde ook dat een vonnis van vorig jaar, volgens welke Nawaz niet mag deelnemen aan parlementsverkiezingen, overeind blijft.

De gebroeders Sharif hebben van oudsher hun machtsbasis in Punjab, de belangrijkste provincie van Pakistan. Gevreesd wordt dat de uitspraak van vandaag de politieke spanning tussen hun partij – de Pakistaanse Moslimliga-N – en de regerende Pakistaanse Volkspartij van president Zardari, zal vergroten.

De oude vijanden Volkspartij (PPP) en Moslimliga (PML-N) wonnen begin vorig jaar de parlementsverkiezingen en vormden samen een regering, die als voornaamste doel had om president Musharraf tot aftreden te dwingen. Een week na Musharrafs vertrek, afgelopen augustus, brak de PML-N onder leiding van Nawaz Sharif met de PPP. Sharif had geëist dat de regering de rechters weer zou aanstellen die Musharraf eerder had ontslagen om zijn eigen positie veilig te stellen, maar Zardari deed dat uiteindelijk niet.

In Pakistan ontstond twee jaar geleden een opstand van de rechterlijke macht, nadat Musharraf opperrechter Chaudhry en zestig andere rechters uit eigenbelang had ontslagen. Chaudhry heeft zijn oude positie niet teruggekregen. Sharif had al vóór de uitspraak vandaag zijn steun betuigd aan de juristen, die op 9 maart Chaudhry’s ontslag willen herdenken met een grote protestmars.

Shahbaz mocht niet meedoen aan de verkiezingen in Punjab vorig jaar, omdat hij betrokken zou zijn bij de moord op vijf militanten in 1998. Later werd hij daarvoor vrijgesproken en mocht hij zich verkiesbaar stellen voor een naverkiezing, die hij won. Dat vonnis is vandaag nietig verklaard. Oud-premier Nawaz mocht niet meedoen, omdat hij was veroordeeld voor de kaping van Musharrafs vliegtuig in 1999. Dat oordeel is vandaag bevestigd door de nieuwe opperrechter Musa Leghari.

„Asif Ali Zardari is betrokken bij het uitschakelen van Nawaz Sharif en de beslissing van vandaag is naar zijn wens”, zei een advocaat van Sharif. In enkele steden waren kleine demonstraties, waarbij autobanden in brand werden gestoken. De beurskoers daalde met 5 procent, uit vrees van beleggers voor straatgeweld en een machtsstrijd tussen PML-N en PPP in Punjab. „Ik vind dit geen juridische beslissing, maar een politieke beslissing die tot meer politieke instabiliteit in het land zal leiden”, zei hoogleraar politicologie Rasul Bakhsh Rais. Zardari heeft niet gereageerd. (AP, Reuters)