Rvc Wessanen stuurt topman Veenhof weg

Topman Ad Veenhof van voedingsconcern Wessanen is gisteren opgestapt „op aandringen van de raad van commissarissen”. Dat zei interim-directeur Frans Koffrie vanmorgen bij de presentatie van de jaarcijfers van Wessanen. „We hadden verschillen van inzicht met betrekking tot de aansturing van de onderneming”, verklaarde Koffrie, die zelf als commissaris van de onderneming tijdelijk het roer overneemt. Op de details van de meningsverschillen wilde hij niet ingaan.

Feit is dat Wessanen al jaren sukkelt. Het bedrijf bestaat uit ongelijksoortige divisies in de distributie en in de gezondheids- en kwaliteitsvoeding (met merken als Zonnatura en Beckers), verspreid over Noord-Amerika en Europa. De winst komt vooral uit de voedingstak, waar hogere marges te behalen zijn dan in de distributie. Veenhof beloofde bij zijn aantreden, zes jaar geleden, dat hij het bedrijf weer gezond zou maken, maar daar is weinig van terecht gekomen. Nu het economische tij tegenzit, moeten er stevige maatregelen genomen worden.

Wessanen boekte over 2008 een omzet van 1,6 miljard euro en behaalde een nettowinst van 34,4 miljoen euro, veel lager dan de 42,8 miljoen van 2007 toen de winst opgestuwd werd door de verkoop van bedrijfspanden.

De hoogste prioriteit voor Koffrie is nu „de balans op orde brengen”. Voortaan zal er beter gelet worden op de uitgaven. In een aantal landen, waaronder Nederland zullen de salarissen van het personeel bevroren worden en komt er een vacaturestop.

Ook het ruime dividend van 65 cent per aandeel waarmee Wessanen zijn aandeelhouders verwende, zal volgens Koffrie worden teruggeschroefd naar een „realistischer” waarde van 20 cent per aandeel, 35 tot 45 procent van de nettowinst.

Wessanen wil daarnaast het onderdeel American Beverage Corporation (ABC) verkopen. Koffrie: „ABC levert goede marges, maar de sapproducent heeft weinig te maken met de rest van onze activiteiten. Alleen voor een goede prijs gaan we verkopen. Met de winst willen we kleinere overnames doen in Europa.”

Koffrie, oud-topman van Corporate Express en sinds 2001 commissaris bij Wessanen, zei persoonlijk „overvallen” te zijn door de snelle ontwikkelingen bij Wessanen. „Ik dacht een rustige week te krijgen en nu zit ik hier de jaarcijfers te presenteren.”