Pakistaanse Talibaan kondigen eenzijdige wapenstilstand af

Islamabad. De Pakistaanse Talibaan hebben een eenzijdige wapenstilstand in de tribale regio Bajaur afgekondigd. Kort ervoor had de generaal die het legeroffensief in Bajaur leidt, verklaard het gebied binnen enkele weken onder controle te zullen hebben. Sinds augustus heeft het leger naar eigen zeggen 1.500 militanten gedood. In een reactie op de mededeling heeft de Pakistaanse regering een staakt-het-vuren van vier dagen afgekondigd. Bajaur is een van de zeven stammenregio`s aan de Afghaanse grens van waaruit behalve de Pakistaanse Talibaan ook Al-Qaeda en de Afghaanse Talibaan zouden opereren. De afgelopen jaren hebben de Verenigde Staten de druk op Islamabad opgevoerd om die groepen te bestrijden, maar daar kwam onder de vorige machthebber, generaal Musharraf, niet veel van terecht. De vorig jaar aangetreden regering van president Zardari wilde aanvankelijk met de extremisten onderhandelen, maar koos later voor militaire actie. De Talibaan zijn in Bajaur aan de verliezende hand.