Ooggetuige ziet toestel 'recht naar beneden' vallen

Met tractoren en bussen worden gewonden uit het neergestorte toestel gehaald. Ambulances staan in de file op de smalle wegen rond het ongeluk.

Een passagier loopt weg van het toestel, begeleid door een politieagent. A passenger, wearing a thermo blanket walks away from a Turkish Airlines passenger plane which crashed while attempting to land at Amsterdam's Schiphol airport February 25, 2009. The plane broke up when it hit the ground next to the runway with the tail section of the fuselage broken off, and a wide crack in the fuselage just behind the cockpit. The jetliner did not appear to be on fire. As many as 50 passengers escaped injury, the CNBC Turkey channel said. Officials at Istanbul's Ataturk airport said the plane had departed earlier from Istanbul. REUTERS/Robin Van Lonkhuijsen/United Photos (NETHERLANDS) REUTERS;United Photos de Boer bv

Het indringendste ooggetuigenverslag van het ongeluk met het toestel van Turkish Airlines komt van inzittende Mustafa Bahcecioglu. Hij zegt tegen de NOS: „Ik werd wakker geschud en tien seconden later kwamen we met een klap op de grond. Via een exitdeur ben ik met een groep naar buiten gegaan. We hebben vrouwen en kinderen geholpen. Er zijn ook doden, dat weet ik zeker. En heel veel gewonden. Allemaal geschreeuw en bloed. Ik heb de loterij gewonnen: ongelooflijk dat ikzelf niks mankeer.”

Vlak na het neerstorten van het toestel, om 10.31 uur vanochtend, is boer Teun van der Blom ter plaatse. „Er kwamen 35 à 40 mensen over de vleugel naar buiten. Het zag er verschrikkelijk uit. Ik durfde niet dichtbij te komen want ik was bang dat het toestel zou ontploffen.”

Van der Blom belt om één uur met zijn collega, die in een tractor vlak bij het toestel was. „Dat is triest”, zegt hij als hij van de andere boer hoort dat alle passagiers die nog in het toestel zitten zijn overleden.

Rond één uur is het reddingswerk voorbij. Er worden volgens ooggetuigen zeven of acht lichamen onder witte lakens en in bodybags afgevoerd. Een woordvoerder van Schiphol zegt om half twee dat er negen doden en vijftig gewonden zijn te betreuren.

De hulpverlening komt vrij snel na het ongeluk op gang. In totaal veertig ambulances zijn betrokken bij het afvoeren van gewonden. Het toestel ligt, ten opzichte van de Polderbaan, aan de andere kant van snelweg A9, nabij Zwanenburg.

Het afvoeren van gewonden verloopt chaotisch. De weggetjes waarover de gewonden worden afgevoerd, zijn smal. Rond het middaguur stonden er zeker acht ambulances op elkaar te wachten op de Kromme Spieringweg bij Zwanenburg. Ook tractoren en twee Schipholbussen zijn ingezet om gewonden af te voeren. De ambulancemedewerkers bij het toestel stralen rust uit.

Vanaf de A9 is rond twaalf uur te zien dat het toestel van Turkish Airlines in drie stukken in een omgeploegde akker ligt, met brokstukken eromheen. Er is geen brand. Onderdelen van de motor liggen enkele tientallen meters voor de neus van het vliegtuig. De achterkant van de staart staat recht omhoog. Door de scheur in het midden worden passagiers naar buiten gedragen. Tientallen ambulances staan te wachten om hen weg te brengen. Binnen een paar minuten landen er vier traumahelikopters.

Volgens één ooggetuige leek het erop dat het vliegtuig geen brandstof meer had en als een zweefvliegtuig aan kwam vliegen. Een passagier van een auto, die op de A9 het ongeluk zag gebeuren, zegt tegen de NOS: „Hij ging erg langzaam en toen begon zijn staart te zakken. Hij plofte zo uit elkaar, recht naar beneden. Hij is niet doorgeschoven.”

Verontruste familieleden kunnen bellen met een door Schiphol opengesteld nummer: 023-5676498. Het calamiteitencentrum van Schiphol heeft een informatienummer geopend: 0900-1852.