Oncharmant meatloaf

Gelukt. De commercie was erin geslaagd om mij een schuldgevoel aan te praten. Normaal gesproken is 14 februari een dag zoals alle andere, maar in Amerika niet. Ze maken je echt gek met Valentine’s Day. Ik wilde mijn vriend graag verwennen, maar liever niet met een pluchen teddybeer of een Valentine’s menu in een tl-verlichte tent tussen veertig andere stelletjes. Liever iets intiems en dus eindigen we op 12 februari met een vervroegd Valentijnsdiner thuis in de keuken.

We waren nog aan het inburgeren, dus de avond kreeg een Amerikaans tintje: meatloaf. Toegegeven, het is niet het meest sexy gerecht, maar ’t is wel smakelijk. En met een heerlijke fles rode wijn erbij wordt alles romantisch.

Meatloaf voor 2 personen:

700 gram gehakt

1 gehakte ui heel fijn gesneden

2 fijngehakte knoflooktenen

hand fijngesneden basilicum

theelepel gedroogde oregano

1 ei

1 theelepel mosterd

1 theelepel worcestershiresaus

scheut melk

6 el paneermeel

4 el ketchup

1 el bruine suiker

1 el azijn

8 plakjes dun gesneden bacon

zout & peper

Het begin van de bereiding is even oncharmant. Beter dus om dit voor te bereiden in je eentje. Met je blote handen kneed je het gehakt, de ui, knoflook, ei, paneermeel, de helft van de ketchup, de mosterd, worcestershiresaus, de kruiden en de melk in een kom. Voeg zout en lekker veel peper toe. Gehaktbrood is fantastisch, want je kunt alle kruiden toevoegen die je lekker vindt.

Meng de andere helft van de ketchup met de bruine suiker en azijn in een apart kommetje. Kneed het gehaktmengsel in de vorm van een brood. Je kunt het ook in een hartvorm kneden, bedacht ik me achteraf.

Smeer het ketchupmengsel over het gehakt en pak het gehakt in met de bacon. Leg het brood op aluminiumfolie en vouw het er losjes omheen. Het pakket moet 45 minuten in de oven op 175 graden. Haal het aluminiumfolie aan de bovenkant los en bak het zo nog 15 minuten knapperig. Het gehaktbrood is heerlijk met een simpele salade.

Het is trouwens belangrijk dat je zorgt dat het vet niet van het aluminium kan lekken. Door de té vette Amerikaanse bacon die bleef druppen, eindigde mijn vriend op een ladder om de batterijen uit het brandalarm te halen en de deuren tegen elkaar open te zetten. Vouw de folie dus goed dicht of dep het vet er regelmatig af. Een cakevorm is ook ideaal.

Oh, en restjes gehaktbrood zijn de volgende dag bijna nog lekkerder. Wij namen ze mee in de auto richting wintersport. Hij had een verrassingsweekend skiën geregeld voor Valentijn.

Ellen van Roy

Janneke Vreugdenhil heeft tot 2 maart vakantie. Tot die tijd vertellen lezers over het gerecht waarmee ze hun geliefde hebben veroverd.

    • Ellen van Roy