Ken je die man die naar Parijs gaat?

Ze zijn er nog, zakenlieden die niet terugdeinzen voor economische tegenslag of onweer op de financiële markten. Geert Duizendstraal bijvoorbeeld, een 56-jarige ondernemer die wereldwijd handelt in luxueuze vakantiewoningen. In vijftien jaar tijd bouwde hij zijn bedrijf La Perla Living uit tot een internationaal bedrijf met een omzet van rond de 90 miljoen euro.

Het bedrijf ontwikkelt tweede, derde of vierde huizen voor de rijken der aarde. Mooie stulpjes op mooie plekjes: Marbella, Panama, Vietnam, Zwitserland. La Perla levert zijn clientèle meer dan enkel de vakantievilla. Het legt niet alleen een tuin aan maar levert er desgewenst ook een tuinman bij. Of regelt nanny’s en auto’s met chauffeur.

In 2006 bedroeg de netto winst ruim 26 miljoen, bij een omzet van 78 miljoen. Indrukwekkende getallen, maar La Perla wil meer.

Dus bracht Duizendstraal deze week een bod uit op de Franse branchegenoot, Mandarine Holding, waarmee La Perla indirect een notering aan de effectenbeurs van Parijs krijgt. Binnen afzienbare tijd na de overname ter waarde van 118 miljoen euro, wil Duizendstraal met een extra emissie ruim 25 miljoen uit de markt halen. En daarna nog eens.

En de kredietcrisis dan? Daardoor voelt hij zich niet afgeschrikt. Voor het eerste deel van zijn beursplan, de overname, bereikte hij al overeenstemming met 80 procent van de zittende aandeelhouders in het al beursgenoteerde Mandarine.

In zekere zin was Duizendstraal een vroeg slachtoffer van de kredietcrisis. Toen hij in de zomer van 2007 bij banken aanklopte voor uitbreidingsfinanciering van 150 miljoen, gaven zij niet thuis. De vorig jaar al bekokstoofde reverse takeover van Mandarine werd in november afgeblazen, eveneens door toedoen van de crisis.

De twee partijen bleven in gesprek, hetgeen leidde tot het ietwat ingewikkelde bod, waarbij aandeelhouders van Mandarine hun stukken via een converteerbare obligatielening kunnen inruilen voor aandelen-La Perla. Voor de complexiteit van de deal draait Duizendstraal zijn hand niet om. Hij studeerde af als wiskundige en mag privé graag puzzelen met opties en andere aandelenderivaten.

Ervaring met goocheltrucs heeft hij trouwens ook, maar die is wat minder rooskleurig. In 2005 investeerde hij fors in het Magic Palace in Torremolinos, om de hoek van Duizenstraals golfresort aan de Spaanse Costa del Sol. Dat moest het exclusieve tovertheater van goochelaar Hans Kazan worden, maar het stierf nog geen twee jaar later een zachte dood.

Philip de Witt Wijnen

    • Philip de Witt Wijnen