Keer op keer blijkt dat zij een zwaarmoedige ziel is

Ik was ontzettend tevreden dat ik al een tijdje rondhing op goop.com, de website van Gwyneth Paltrow. Eindelijk was ik er vroeg bij met een trend. Want nu staat in The New York Times dat Gwyneth misschien – dat soort dingen weet je nooit zeker, net zoals je nooit weet welk geloof mensen over honderd jaar aanhangen of wie de volgende dalai lama wordt – dé nieuwe lifestylegoeroe wordt. Daarmee volgt ze Oprah Winfrey en Martha Stewart op. Oprah is gezakt in de goeroepeilingen omdat ze twintig kilo is aangekomen. En Martha was haar volgelingen al kwijtgeraakt omdat ze een ordinaire crimineel bleek te zijn.

Dus nu is het tijd voor Gwyneth. Ik was geïntrigeerd door haar site, want Gwyneth leek mij juist niet iemand die het goeroeschap ambieerde. Ze leek me gewoon zo’n blonde actrice die af en toe yoga deed, haar dochter Appel noemde en druk was met veganist zijn – daar zijn alle filmsterren druk mee en het is gewoon een smoes om bijna niets te eten.

Maar Gwyneth was echt van plan om een geestelijk leider te worden op alle gebied, bleek uit haar site. Make, go, get, do, be, see staat er op de openingspagina, en dat zijn, voor alle duidelijkheid, bevelen. Gwyneth vertelt je precies wat je moet doen. Je moet bijvoorbeeld (niet erg veganistische) kalkoengehaktballen maken, Misdaad en straf van Dostojevski lezen, en bij het opvoeden van je kind constant beseffen dat ‘kinderen kleine radiootjes zijn die elke golflengte kunnen oppikken’.

Tussendoor plaatst Gwyneth beschouwinkjes over haar leven, waaruit keer op keer blijkt dat zij een zwaarmoedige ziel is. Ze schrijft bijvoorbeeld dat ze niet uit haar bed kan komen, of ‘De dagen zijn zo kort, en de lucht is zo bewolkt en grijs’. Slim, want een goeroe mag nooit alleen maar vrolijk zijn. Een goeroe moet ook een melancholische kant hebben. Dat maakt een goeroe geloofwaardig.

Deze maand is de do van goeroe Gwyneth het boek Spent lezen. Gwyneths eigen huisarts heeft het geschreven en het gaat over vermoeidheid. Hij adviseert om na tienen geen elektrische apparaten te gebruiken (zelfs het opladen van de telefoon moet in een aparte kamer gebeuren), jezelf te masseren met twee tennisballen, en om altijd ubuntu te praktiseren, ‘een wereldvisie waarbinnen de hele mensheid één familie is’. Daar schijn je enorm uitgeslapen van te raken.

En alleen al wegens dat soort krankzinnige tips is Gwyneth nu ook mijn goeroe.

Lees de columns van Aaf op nrcnext.nl/aaf

    • Aaf Brandt Corstius