Japanse export bijna gehalveerd

De Japanse export is vorige maand bijna gehalveerd. Het was de grootse val in meer dan 50 jaar. De ineenstorting van de export deed het handelstekort stijgen tot het hoogste niveau sinds de Tweede Wereldoorlog.

De Japanse export kelderde in januari met 45,7 procent ten opzichte van december. Zowel de export naar Azië als die naar het Westen droogde op, aldus vandaag de minister van Financiën in Tokio.

Hoewel Japanse statistieken notoir onbetrouwbaar zijn en er altijd forse herzieningen volgen, is de neerwaarste trend onmiskenbaar. Gevreesd wordt nu dat de Japanse recessie langer zal duren en dieper zal zijn dan aanvankelijk werd gedacht. In het jongste kwartaal kromp de Japanse economie met 3,3 procent, zo’n 12 procent op jaarbasis.

De Japanse export naar Azië kelderde met 46,7 procent, de vierde achtereenvolgende maandelijks daling, maar wel de ergste. De export naar China zakte met 45,1 procent. Veel Japanse bedrijven exporteren halffabricaten naar andere Aziatische landen waar ze vervolgens bewerkt worden en verscheept naar wereldmarkten.

Het hardst getroffen is de Japanse auto-industrie, waarvan de export met 66 procent instortte, vergeleken met januari 2008. De auto-export maakt 20 procent uit van de totale Japanse export.

Volgens het Britse persbureau Reuters is de Japanse industriële productie in januari met 10 procent gekrompen.

De Japanse export wordt behalve door de mondiale economische crisis extra hard getroffen door de dure yen, die vandaag in Tokio nog maar 97 yen voor een dollar noteerde. (Reuters, AP)