Iran wil kerncentrale Bushehr testen

Teheran. Iran zegt dat het vandaag de controversiële kerncentrale in de stad Bushehr voor het eerst zal testen. De reactor zal voor eerst worden aangezet sinds hij 34 jaar geleden is gebouwd, maar de technici zullen nog geen nucleaire brandstof in de centrale stoppen. Dat gebeurt pas als de centrale volledig in werking gaat, mogelijk later dit jaar. De test zal waarschijnlijk wel de vrees in het Westen aanwakkeren over de intenties van Irans nucleaire programma. De aankondiging komt een dag nadat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Dennis Ross heeft benoemd als topdiplomaat voor Iran en zijn buurlanden. Ross moet de moeizame relaties met Iran verbeteren. De VS onderhouden sinds de Iraanse revolutie van 1979 geen diplomatieke banden met het land. De Turkse premier Erdogan zei gisteren tegen de Britse krant The Guardian dat Iran hem gevraagd heeft te bemiddelen in het conflict met de Verenigde Staten.