Holocaust-themaweken

In Gaza wordt de holocaust aan beide kanten als moreel argument gebruikt om elkaar te bestoken met legale en illegale wapens. Bondskanselier Merkel gispt de paus over een holocaustontkennende bisschop tijdens een persconferentie met president Nazarbajev van Kazachstan. Vervolgens spreekt ze doodleuk haar steun uit voor het Kazachstaanse voorzitterschap van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) dat gepland staat voor volgend jaar. De OVSE ziet toe op mensenrechtenschendingen en vrije verkiezingen; Kazachstan is een mensenrechtenschendende semidictatuur en Nazarbajev wordt altijd met meer dan 90 procent van de stemmen gekozen.

De afgelopen weken leken wel holocaust-themaweken: overal probeerden mensen morele punten te scoren voor politieke doeleinden met behulp van de holocaust. Want iedere huisvrouw weet: niets wast witter dan de holocaust! Nu met extra bleekkracht in elke verpakking.

Door dit geschreeuw was in Europa nog net te horen dat er op 12 februari een vliegtuig uit de lucht viel in Noord-Amerika. In dat vliegtuig zat Alison Des Forges, mensenrechtenactivist bekend van haar werk in Rwanda.

Er is maar één manier om met genocide om te gaan en dat is de manier-Des Forges: compromisloos naar de waarheid graven. Des Forges snapte wat er in Rwanda aan de hand was voordat iemand buiten Rwanda dat snapte. Ze waagde haar leven om bewijsmateriaal van de slachtingen te verzamelen. En ze durfde hardop te zeggen dat niet alleen het Hutu-regime Tutsi’s had vermoord, maar dat Tutsi-rebellen ook moordend wraak hadden genomen. Des Forges had haar hersens, haar ziel en haar lijf gewijd aan het zorgvuldig vastleggen en verklaren van de gruwelen die mensen elkaar aandoen. En ze beschreef die gruwelen als dingen die ménsen elkaar aandoen – in plaats van culturen, ideologieën of religies.

Zij werkte voor de slachtoffers van genocide. Anderen laten genocideslachtoffers liever voor zich werken. Die mensen gebruiken schaamteloos de misdaden van anderen om zichzelf verblindend wit te wassen.

Merel Boers

    • Merel Boers