Het belang van goede docenten en sprekers

Cartoonist Gregorius Nekschot, vermomd in boerka bij Pauw & Witteman en ING-directeur Nick Jue in De wereld draait door konden me gisteravond niet inspireren. Dus besloot ik dit stukje te wijden aan de van verschillende kanten aangeraden website van TED, een internationaal platform voor de verspreiding van ideeën over de wereld.

TED (Technology, Entertainment, Design) is de naam van een jaarlijkse conferentie in Long Beach, Californië. Invloedrijke sprekers worden uitgenodigd een voordracht van achttien minuten te houden, niet van een papiertje, maar uit het hoofd, ijsberend over het podium. In de loop van het jaar worden video’s van die praatjes op de site geplaatst.

Van de sprekers tijdens de laatste editie, begin deze maand, zijn Microsoft-oprichter Bill Gates en bestsellerauteur Elizabeth Gilbert te bekijken. De laatste boog zich over de geringe maatschappelijke acceptatie van genialiteit en Gates hield een betoog over de vraag waarom er meer wordt uitgegeven aan de bestrijding van kaalheid dan aan die van malaria. Ook vroeg hij zich af hoe je docenten beter en inspirerender kunt maken. In zijn ogen is dat een basisbehoefte van de samenleving.

Beide verhalen zijn niet echt wereldschokkend, maar wel prikkelend, onderhoudend en stimulerend. Ze bewijzen dat een originele en enthousiaste spreker voor een gemotiveerde zaal vaak meer tot de verbeelding spreekt dan een interview op televisie.

Om drie uur vannacht schoot me te binnen dat president Obama het Congres zou toespreken. CNN versloeg de bijeenkomst rechtstreeks, en mijn stukje kreeg alsnog een nieuw onderwerp, of misschien toch hetzelfde.

Obama’s verhaal was visionair, inspirerend en ambitieus, en bovenal retorisch sterk. Om de paar minuten onderbroken door staande ovaties ontvouwde hij een blauwdruk om Amerika er weer bovenop te helpen, door investeringen in duurzame energie en hervormingen van gezondheidszorg en onderwijs. Hij beloofde veel, maar het ging mij vooral om de manier waarop hij dat deed: in eenvoudige taal en met het charisma van een historisch leider. Hij richtte zich ook persoonlijk tot enkele burgers onder zijn gehoor, die zelf initiatieven hadden genomen tot een nieuwe aanpak: een bankier uit Florida die een bonus van zestien miljoen onder zijn medewerkers had verdeeld en een meisje uit South Carolina, dat om hulp had gevraagd voor herstel van haar school.

CNN vroeg bezoekers van de site Facebook om direct te reageren. 52 procent zei meer hoop te hebben gekregen door de speech. Meer dan 80 procent van de kijkers geloofde in deze aanpak van de crisis. Balkenende, iemand?

    • Hans Beerekamp