Genadeklap United tegen Inter blijft uit

De leukste voetbalwedstrijd op papier, Internazionale-Manchester United, werd gisteravond de enige van de vier duels in de achtste finales van de Champions League zonder doelpunten.

United had vooral in de eerste helft Inter stevig in de greep, maar de titelverdediger kon het overwicht niet uitdrukken in doelpunten. Massale steun was er voor de bezoekers: onder de 80.000 toeschouwers 6.000 fans uit Engeland. Voor de meeste dreiging voor het doel van Inter-doelman Julio César zorgde Cristiano Ronaldo, met zijn schaarbewegingen, gevaarlijke vrije trappen en af en toe een kopbal op het doel. Een voorsprong voor de club van manager Alex Ferguson leek een kwestie van tijd, temeer omdat het door Jose Mourinho gecoachte Inter, koploper in de Italiaanse competitie, er niet in slaagde ook maar één fatsoenlijke aanval op te zetten en op eigen helft veel balverlies leed. Aan Inter-ster Zlatan Ibrahimovic vielen in de eerste helft vooral zijn lichtgroene schoenen op. Geen moment kwam hij in de buurt van United-doelman Edwin van der Sar. Aan de andere kant ware er kansen voor Ronaldo, Ryan Giggs – in zijn 790ste officiële duel voor Manchester United – en Dimitar Berbatov, maar Julio César hield zijn doel schoon.

In de tweede helft was Inter iets gretiger, en Ibrahimovic fellere en creatiever, maar nog steeds kon de thuisploeg het Manchester United niet lastig maken. In de slotfase bracht Ferguson Wayne Rooney nog in, maar ook die kon het verschil niet maken. En zo eindigde het eerste van twee duels in 0-0 en mocht de thuisploeg zich beschouwen als de morele winnaar. Uit de reacties bij Inter voor de return over twee weken op Old Trafford sprak vooral optimisme.

Na het laatste fluitsignaal weer een opmerkelijk voorbeeld van sportief gedrag, na de erehaag die de spelers van Fiorentina vorige week in Florence voor Ajax vormden. Waar veel trainers na het laatste fluitsignaal snel de kleedkamer opzoeken, wachtte United-coach Ferguson tot de scheidsrechter van het veld af kwam om hem een hand te geven.

In Londen versloeg Arsenal dankzij een doelpunt van Robin van Persie AS Roma met 1-0. Barcelona werkte bij Olympique Lyon een 1-0 achterstand weg en Atlético Madrid verspeelde voor eigen publiek tegen FC Porto tweemaal een voorsprong: 2-2.

Vanavond weer viel duels: Real Madrid-Liverpool (live op Nederland 3), Chelsea Juventus, Villarreal-Panathinaikos en Sporting Lissabon-Bayern München.