Geen peil te trekken op koers ING

Beleggers lijken het vertrouwen in ING volledig te hebben verloren. Het aandeel van de bank-verzekeraar daalde gisteren ruim 21 procent, om daarna op een kleine plus van 2,4 procent te eindigen. In de laatste handelsminuten wisselden ruim 4 miljoen aandelen ING van eigenaar, wat duidt op handel van grote partijen, die blijkbaar denken dat het dieptepunt bereikt is. In totaal wisselden gisteren ruim 41 miljoen aandelen ING van eigenaar.

ING stond sinds vorige week donderdag onder druk. In een paar dagen tijd raakte het bedrijf eenderde van de waarde kwijt. De totale waarde van ING was op het dieptepunt gisteren nog minder dan 6 miljard euro waard. Een jaar geleden was dat nog 50 miljard euro.

Duidelijke aanleiding voor de grote koerssprong was er niet. Directeur Nick Jue van ING zei gisteravond in het tv-programma De Wereld Draait Door dat zijn bedrijf gezond is, maar in zwaar weer verkeert. Volgens hem is er geen sprake van een op handen zijnde nationalisatie, een gerucht dat de afgelopen dagen ging.

De enige verklaring voor de koerssprong van gisteren lijkt een algehele afkeer van financiële instellingen. Die wordt vooral gevoed door problemen in de Verenigde Staten, waar de grootste bank van het land, Citigroup, opnieuw geld nodig heeft van de staat. Ook ’s werelds grootste verzekeraar, AIG, zou opnieuw geld nodig hebben. Kredietbeoordelaar Standard & Poors maakte gisteren bekend zeven financiële instellingen mogelijk te zullen afwaarderen wegens slechtere winstgevendheid. Daarbij zaten ook Aegon en ING. Aegon verloor gisteren 9,4 procent.

ING, dat sinds de overname van Postbank in totaal 8,8 miljoen rekeninghouders in Nederland heeft, zegt dat het sinds januari 1,5 miljard euro aan spaargeld extra heeft binnengekregen. Wereldwijd zou het zelfs om 1 miljard per week gaan. Toen Fortis vorig jaar in de problemen kwam op de beurs, was dat aanleiding voor veel investeerders en spaarders hun geld weg te halen.

De AEX verloor gisteren 0,6 procent. Wall Street sloot met een winst van 3,3 procent, mede dankzij een toespraak van Fed-voorzitter Bernanke over mogelijk economisch herstel in in de tweede helft van 2009.