Een feest voor het oor ? en de heupen niet te vergeten

cd dance Buraka Som Sistema: Black Diamond

cd dance

Buraka Som Sistema: Black Diamond

Sommige muzikanten herken je direct aan hun eigen geluid. Zangeres M.I.A is er zo een. Zonder op de achterkant van het hoesje te hebben gekeken, leidt de rapzang op de cd van Buraka Som Sistema direct naar haar. Quasi verveeld, tegen het onverschillige aan, en desondanks in een flink tempo ‘praatzingt’ ze haar zinnen.

M.I.A is een van de gasten op het uitstekende album van het Buraka Som Sistema. Bailekoningin Deize Tigrona laat zich ook niet onbetuigd, met opruiende zang in het nummer Aqui Para Voces.

Dat alles maakt het album Black Diamond een feest voor het oor – en de heupen niet te vergeten. Al vanaf de eerste tonen gaat het los. In de verte zwelt een sirene aan, gevolgd door een onweerstaanbare beat en een eenstemmige rap.

Buraka Som Sistema bestaat uit drie producers/dj’s en een mc. Het collectief is gezeteld in de Portugese immigrantenstad Lissabon. De toevoeging ‘immigrant’ is van belang, want Buraka Som Sistema – vernoemd naar de immigrantenwijk Buraka – brengt vele soorten muziek bij elkaar. Traditionele Angolese muziek, Latijns-Amerikaanse ritmes, Portugese zang, Jamaicaanse ragga, Londense drum ’n bass en de overspannen elektronica uit de house vormen samen een onweerstaanbare dansmuziek, die furore maakt onder de naam ‘Kuduro’.

Het woeste tempo uit het begin wordt onverminderd voortgezet. All Aboard!”, schreeuwt M.I.A aan het begin van het tweede nummer, Sound of Kuduro, opgewekt, waarna ze haar raps als een serie pistoolschoten door de wijk Buraka laat klinken. Het liedje heeft op YouTube al een bescheiden hitstatus.

Het nummer Kalemba blijft eveneens in het hoofd hangen. Maar M.I.A is de kers op de taart. De in Londen woonachtige dochter van een Sri Lankaanse Tamil Tijger houdt haar reputatie van rappende straatkat ook op deze plaat hoog.

Buraka Som Sistema en M.I.A zijn wellicht te heftig om de maandagochtend mee te beginnen, maar ze zijn uitstekend om de vrijdagmiddag mee af te sluiten – als een belofte voor de hete dansnachten die daarop volgen.

Yaël Vinckx

Bekijk het nummer Sound of Kuduro via youtube.com

    • Yaël Vinckx