Economische crisis hindert Lego niet

Rotterdam. Speelgoedfabrikant Lego heeft geen last van de economische crisis. Het Deense bedrijf heeft juist een succesvol 2008 achter de rug: winst en omzet gingen sterk omhoog. Lego, een van de grootste speelgoedbedrijven ter wereld, meldt dat de nettowinst met 31 procent steeg naar 1,35 miljard Deense kroon (181 miljoen euro), terwijl de omzet met 18,7 procent toenam tot 9,5 miljard kroon (1,28 miljard euro). In vrijwel alle landen behaalde Lego over 2008 winsten met dubbele cijfers. Enkele jaren geleden had Lego, een 77 jaar oud familiebedrijf, nog grote financiële problemen. Fabrikanten van computerspelletjes verdreven makers van traditioneel speelgoed naar de achtergrond. Om het tij te keren verkocht het bedrijf onder meer zijn vier pretparken en werden duizenden banen geschrapt.