De Mohammedanen van het houtje

Bij Lukas lezen we dat de engel Gabriël op een dag naar het stadje Nazareth in Galilea reisde en daar aanklopte bij een meisje genaamd Maria, tegen wie hij plompverloren zei: ‘Wees gegroet, Maria, je bent begenadigd, de Heer is met je’.

Dat kind schrok zich natuurlijk een ongeluk, en van het vervolg moet ze nog panischer zijn geworden.

‘Wees niet bang, Maria’, zei de engel namelijk, ‘God heeft je zijn gunst geschonken. Luister, je zult zwanger worden en een zoon baren en je moet hem Jezus noemen’.

Hoe oud kan dat arme schaap helemaal geweest zijn? Veertien, vijftien? Ze antwoordde in haar onschuld:

‘Hoe kan dat gebeuren? Ik heb immers nog nooit gemeenschap met een man gehad’.

Waarop die kerel – aangenomen dat Gabriël zich als man had gematerialiseerd, en niet als zwaan of stier, wat je bij de oude Grieken vaak tegenkomt:

‘De Heilige Geest zal over je komen en de kracht van de Allerhoogste zal je als een schaduw bedekken’.

Abacadabra natuurlijk. Als je gelooft wat daar (Lukas 1: 28-35) geschreven stond, moet je je laten nakijken. Pas als je het niet gelooft, merk je hoe ontroerend het is: zo’n kind dat eerst even in paniek is geraakt en zichzelf dan herneemt in de wetenschap dat ze nog nooit door een man is aangeraakt. Zeker niet door Jozef, met wie ze zich binnenkort zal verloven.

Een Israëlische cabaretier heeft volgens het Vaticaan onlangs alle katholieken op aarde bezeerd ‘met een vulgaire, aanstootgevende daad van intolerantie ten aanzien van de religieuze gevoelens van diegenen die geloven in Christus’. Het gebeurde op het commerciële televisiekanaal Channel 10 , en de vraag is of demissionair premier Olmert dat kanaal tot excuses kan dwingen, wat hij de paus wél heeft beloofd.

Was het leuk wat die cabaretier debiteerde? Ik twijfel. De laatste Joodse humor vind je volgens mij nog in de films van Woody Allen, dus in New York (meer speciaal op Manhattan), dat wil zeggen in diaspora en zeker niet meer in Israël. De Israëlische komiek schijnt gezegd te hebben dat Maria helemaal niet door de Heilige Geest is bevrucht, maar zwanger werd van een schoolvriendje, en dat Jezus te dik was voor een fatsoenlijke zwembroek, en met al dat overtollige vet zeker was gezonken als hij over water had willen lopen.

Leuk is anders. Maar die Deense cartoons vond ik toentertijd ook al meer niveau-Nekschot dan niveau-Kamagurka – en je weet bovendien nooit of de maagd Maria die met een schoolvriendje heeft gevreeën in de context van een scherpe conference over Ingeborg Beugel niet heel goed tot een lach had kunnen leiden. Maar los daarvan: leuk is ons criterium niet meer – anders zouden voor 95 procent van Nederlandse cabaretvoorstellingen op televisie excuses moeten worden aangeboden.

Zelfs als we niet zo ver willen gaan als Ayaan Hirsi Ali en een paar van haar Nederlandse schoothondjes (‘kwetsen is een recht’), zijn we het er van PVV tot VVD over eens geworden dat de vrijheid van meningsuiting niet gehinderd mag worden door mitsen en maren. Als Wilders een onzinboodschap in het Engelse Hogerhuis wil verkondigen en Gordon Brown ontzegt hem de toegang tot het land, roepen we niet moord en brand over de onzin van de boodschap, maar over de lafheid van Gordon Brown.

Hoe laf moet die Olmert dan wel niet zijn – fosfor tegen Palestijnen, maar op z’n knieën voor Benedictus!

En wat moet ik van de beledigde katholieken denken? Ze hebben nog niet massaal op het Sint-Pietersplein de Israëlische vlag verbrand, en ze hebben misschien ook nog niet collectief hun ouwels afgezworen omdat die een beetje verwant lijken aan de matze. Maar overigens zijn het net moslims.

    • Jan Blokker