Cramer: snel verbod op giftige stoffen

Den Haag. In Nederland worden achthonderd tot duizend giftige stoffen gebruikt die mogelijk schadelijk zijn voor mens, dier of milieu. Dat blijkt uit een inventarisatie die adviesbureau Royal Haskoning uitvoerde in opdracht van minister Cramer (Milieu, PvdA). Het gaat om biociden: middelen om schadelijke organismen te bestrijden, die wegens gezondheidsgevaar zijn verboden in de Europese Unie. Die stoffen worden gebruikt in bijvoorbeeld verf, dierbestrijdingsmiddelen en schoonmaakmiddelen. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Cramer dat zeker 67 stoffen zo giftig zijn dat de producten waarin ze gebruikt worden, ”zo snel mogelijk van de markt moeten worden gehaald”. Het grootste deel van de achthonderd tot duizend stoffen hoeft niet te worden verboden, omdat ze minder schadelijk zijn.