China sluit Tibet voor buitenlanders

Tagong. China heeft de Tibetaanse grens gesloten voor buitenlanders. Toeristen die van plan waren het land te bezoeken, kregen van reisbureaus te horen dat ze tot eind maart niet naar Tibet kunnen reizen. In maart is het vijftig jaar geleden dat de dalai lama, de spirituele leider van Tibet, vluchtte naar India, waar hij sindsdien in ballingschap leeft. In maart vorig jaar braken in Tibet hevige rellen uit tegen de Chinese overheersing van Tibet. Het was de grootste sociale onrust van de afgelopen twintig jaar. De dalai lama heeft de Tibetanen opgeroepen om de viering van Nieuwjaar vandaag te boycotten. De boycot is deels bedoeld als herdenking van degenen die zijn omgekomen bij de Chinese reactie op de rellen van vorig jaar. Volgens mensenrechtengroepen zijn er tweehonderd mensen omgekomen en worden honderden anderen vermist. Anonieme bronnen zeiden gisteren dat de Chinese politie explosieven heeft ontdekt onder een brug in Tibet.