?Britse regering wist dat de VS mensen martelde?

Een Ethiopische moslim zegt dat hij zeven jaar lang is gemarteld door de Verenigde Staten, met medeweten van de Britse autoriteiten. Zijn uitspraken hebben de regering van premier Brown flink in verlegenheid gebracht.

Binyam Mohamed, door de VS verdacht van terrorisme maar nooit veroordeeld, arriveerde maandag na een verblijf van ruim vier jaar op Guantánamo Bay op een luchtmachtbasis bij Londen. Na ondervraging werd hij vrijgelaten. In 1994 had Mohamed asiel gekregen in Groot-Brittannië.

De vermagerde Mohamed (30) zegt te zijn gemarteld met medeweten van de Britse inlichtingendienst MI5. „Voor mij kwam het dieptepunt toen ik in Marokko besefte dat de mensen die me martelden vragen en informatiemateriaal ontvingen van de Britse inlichtingendienst”, zegt Mohamed. Hij wil dat de feiten van zijn zaak openbaar worden gemaakt.

De beschuldigingen hebben voor politieke onrust gezorgd. Lagerhuisleden hebben de regering om opheldering gevraagd. De belangrijkste juridische adviseur in het kabinet heeft een onderzoek ingesteld.

De wederwaardigheden van Mohamed zijn sinds 2001 omstreden. Dat jaar bekeerde hij zich tot de islam en reisde hij naar Afghanistan, naar eigen zeggen om te zien hoe de Talibaan het land bestuurden. De VS verdenken hem te hebben meegevochten met de Talibaan.

In 2002 werd Mohamed opgepakt in Pakistan. Daarna werd hij overgebracht naar achtereenvolgens Marokko en Afghanistan. In alle drie landen zegt hij te zijn gemarteld. In 2004 belandde hij op Guantánamo. De VS formuleerden een aanklacht tegen hem en trokken die later weer in.

Mohameds advocaten hebben geprobeerd om documenten, die de lezing van hun cliënt zouden bevestigen, openbaar te krijgen. Een rechtbank zei niet aan dit verzoek te kunnen voldoen, omdat de VS hadden gedreigd anders de samenwerking met de Britse inlichtingendiensten te beëindigen. Het staatsbelang stond dat niet toe. Ook minister van Buitenlandse Zaken David Miliband toonde zich deze maand niet bereid de documenten openbaar te maken. Dat besluit is aan de VS, zei hij.