Britse bisschop zwijgt bij aankomst in Londen

Bij zijn gedwongen vertrek uit Argentinië balde de omstreden Britse bisschop Richard Williamson vanmorgen op luchthaven Ezeiza een vuist tegen een tv-verslaggever die hem een vraag toeriep. Foto’s AFP This TV grab taken from Argentine Todo Noticias broadcast shows British Catholic bishop Richard Williamson (L), who was expelled from Argentina for denying the extent of the Holocaust, heading to the boarding area at Ezeiza airport in Buenos Aires, on February 24, 2009. Williamson left the country in a British Airways flight bound to London. Last Thursday, the government of President Cristina Kirchner ordered Williamson's deportation, giving him 10 days to leave the country for having "deeply shocked Argentine society, the Jewish people and all of humanity" in denying the mass extermination of Jews in Nazi gas chambers during World War II. AFP PHOTO/TODO NOTICIAS ----- RESTRICTED TO EDITORIAL USE AFP

De omstreden katholieke bisschop Richard Williamson is vanmorgen vanuit Buenos Aires in Londen gearriveerd. De Argentijnse regering had hem vorige week gesommeerd te vertrekken, officieel omdat hij de visumregels had geschonden. Politiek speelde daarbij zijn aanhoudende ontkenning van de vergassing van miljoenen joden tijdens de Tweede Wereldoorlog mee.

Onder begeleiding van een schare politieagenten baande Williamson (68) zich op vliegveld Heath-row een weg naar een gereedstaande auto. Hij onthield zich van elk commentaar. Bij zijn vertrek in Buenos Aires had hij zelfs zijn vuist gebald tegen een tv-verslaggever die hem een vraag toeriep.

Williamson, volgeling van de uiterst conservatieve Franse aartsbisschop Lefèbvre, was tot begin deze maand hoofd van een katholiek seminarie in Argentinië. Hij raakte in het nieuws doordat paus Benedictus XVI vorige maand zijn excommunicatie ophief.

Naderhand bleek echter dat Williamson kort daarvoor in een interview met de Zweedse televisie had verklaard dat er geen gaskamers waren geweest tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het aantal joden dat toen werd vermoord was volgens hem hooguit 200.000 tot 300.000, en niet zes miljoen, zoals algemeen wordt aangenomen.

Zijn uitlatingen leidden tot een storm van protesten. Zowel de paus als de Argentijnse regering verzocht Williamson zijn standpunt te herzien, hetgeen de bisschop weigerde. Hij werd ontslagen als hoofd van het seminarie. De Argentijnse autoriteiten lieten afgelopen donderdag weten dat hij binnen tien dagen het land zou moeten verlaten „omdat hij de Argentijnse samenleving, de joodse mensen en de gehele mensheid diep geschokt had”.

Volgens het Britse dagblad The Times heeft Williamson al contact opgenomen met de omstreden historicus David Irving, die eveneens ontkent dat de joden op grote schaal zijn vergast tijdens de oorlogsjaren. Volgens de krant heeft Williamson aan Irving gevraagd hoe hij het best aan zijn standpunt kan vasthouden zonder de publieke opinie over zich heen te krijgen, iets waarin Irving zelf overigens evenmin is geslaagd.

Williamson, afkomstig uit Groot-Brittannië en aanvankelijk anglicaan, werkte zich na zijn bekering in betrekkelijk korte tijd op tot priester en bisschop, al werd zijn wijding door aartsbisschop Lefèbvre lange tijd niet erkend door het Vaticaan. Dat was ook de reden van zijn excommunicatie.

Achtergronden vianrc.nl/vaticaan