Bernanke neemt angst voor nationalisaties deels weg

De angst voor een nieuwe golf van nationalisaties van financiële instellingen is gisteren sterk afgenomen door een toespraak van voorzitter Ben Bernanke van de Amerikaanse centrale bank. Aandelenbeurzen wereldwijd reageerden positief op het nieuws en maakten een einde aan zes dagen van dalende koersen.

Bernanke zei tegen het Amerikaanse Congres dat hij niet verwacht dat de ‘stresstests’ die de Amerikaanse toezichthouders zullen houden bij banken om hun kapitaalspositie te testen tot nationalisaties zal leiden. Ook zei hij dat de recessie mogelijk al dit jaar voorbij is.

De Amerikaanse Dow-Jonesindex reageerde opgelucht op Bernankes mededeling en eindigde gisteren 3,3 procent hoger. De dagen ervoor waren er geruchten dat met name Citigroup, de grootste bank van de VS, mogelijk genationaliseerd zou worden. De bank, die al 45 miljard euro steun kreeg, zou opnieuw kapitaal nodig hebben. Ook de AEX maakte een groot deel van het eerder opgelopen verlies goed en zette vanmorgen de positieve trend voort.

Bernanke zei dat de Fed deze week zal beginnen met de uitvoering van het plan dat minister van Financiën Timothy Geithner begin februari presenteerde. Als blijkt dat banken bij het testen inderdaad extra kapitaal nodig hebben om de crisis door te komen, zal in eerste instantie een beroep worden gedaan op de private sector. Lukt dat niet, dan zal de staat het benodigde extra kapitaal storten, zei Bernanke.

Op de AEX trok het aandeel ING gisteren de meeste aandacht. In de ochtend leek het in een vrije val te zijn gekomen. Het aandeel stond rond de middag ruim 21 procent lager dan bij opening beurs. Aanleiding voor de daling was onder meer een aankondiging van kredietbeoordelaar Standard & Poor’s dat ING, Aegon en nog vijf andere Europese verzekeraars onder verscherpt toezicht kwamen te staan.

Aan het eind van de dag schoot de koers van ING echter weer omhoog om met een winst van 2,4 procent te stijgen. Vanmorgen steeg het aandeel aanvankelijk verder, maar rond de middag noteerde het aandeel een verlies van 1,6 procent, op 3,60 euro. Directeur Nick Jue van ING Nederland zei dat zijn bedrijf gezond is, maar in zwaar weer verkeert. Aegon, dat gisteren 12 procent verloor, schommelde vanmorgen rond de slotkoers van gisteren.