Als eerste vreemde langs een Japans hockeyveld

De huidige trainer van Tilburg tekent contract als hockeybondscoach van Japan.

Doel: de Olympische Spelen van 2012 in Londen.

Hockeycoach Siegfried Aikman (49) treedt op 1 mei in dienst als bondscoach van de Japanse mannenploeg. De huidige trainer-coach van hoofdklasseclub Tilburg heeft een driejarig contract getekend. „Lukt het me niet om Japan naar de Olympische Spelen van Londen te loodsen, dan houdt het verhaal op in het voorjaar van 2012”, zegt Aikman, die gisteravond de selectie van Tilburg op de hoogte bracht van zijn aanstaande vertrek.

Aikman is de eerste buitenlandse coach in de geschiedenis van het Japanse hockey. Zijn voordracht kwam tot stand na bemiddeling van de wereldhockeybond, waarvoor hij de laatste jaren regelmatig actief was. Zo gaf de Nederlander van Surinaamse afkomst kortstondig leiding aan de mannenploeg van Nigeria en verzorgde hij afgelopen najaar trainingscursussen in Ghana. „Maar dit wordt pas echt een avontuur, want ik ga daar met mijn vrouw en mijn twee jongste kinderen wonen.”

Japan bezet momenteel de twaalfde plaats op de wereldranglijst. Het land eindigde als negende bij het laatste wereldkampioenschap, ruim twee jaar geleden in Mönchengladbach. Japan ontbrak vorig jaar bij de Olympische Spelen in Peking. Aikman: „Ze hadden de pech dat ze vorig voorjaar, bij het kwalificatietoernooi in eigen land, ingedeeld werden bij de latere olympisch kampioen Duitsland.”

Zijn eerste opdracht is plaatsing afdwingen voor het eerstvolgende WK, over ruim een jaar in India. De eerste kans daartoe krijgt Japan begin mei bij de strijd om de Asia Cup in Dubai. De winnaar kwalificeert zich rechtstreeks. Zuid-Korea, India en Pakistan zijn de dominante hockeynaties op het Aziatische continent. „Aziaten zijn handig en bereid hard te werken – ik heb hoge verwachtingen.”

Aikman, oud-coach van onder meer Den Bosch (vrouwen), Kampong (vrouwen en mannen) en Hurley (mannen), mist de laatste speelronde van de reguliere competitie in de Nederlandse hockeyhoofdklasse. Daarna volgen, medio mei, de strijd om de landstitel en de promotie/degradatieduels. Tilburg bezet momenteel de tiende plaats op de ranglijst. De ploeg uit Brabant hervat de competitie zondag met een thuiswedstrijd tegen mededegradatiekandidaat Pinoké. „Ik verwacht dat we hoger eindigen dan waar we nu staan en dat ik dus hooguit de laatste wedstrijd zal missen.”

Aikman geeft een topbaan op bij uitkeringsinstantie UWV. „Het is nu of nooit, ik moet en wil dit doen. Japan intrigeert me al sinds ik als kind het boek Shogun van James Clavell heb gelezen.” Een baan als ‘bondscoach-op-afstand’, zoals Roelant Oltmans in 2004 bij Pakistan, was niet aan de orde, benadrukt Aikman. „Dat wilde Japan niet, en ik zelf ook niet, omdat ik domweg niet geloof in een goede samenwerking met de spelers als ik constant op en neer vlieg.” Aikman gaat wonen in de miljoenenstad Nagoya, in het midden van Japan.

Stilletjes koestert hij de hoop dat zijn verblijf minimaal zeven jaar zal duren. „Tokio is in de race om de Spelen van 2016 te organiseren; komend najaar maakt het IOC een keuze. Het zou fantastisch zijn: meedoen aan de Olympische Spelen in ‘eigen’ land.”

Japan wordt zwaar getroffen door de mondiale recessie. Aikman nam de malaise in de op een na grootste economie ter wereld mee in zijn overwegingen. „Ik heb me er wel even van laten verzekeren dat dat toegezegde mooie salaris uitbetaald kan worden. Maar ik hoefde me geen zorgen te maken: de grote man bij de Japanse hockeybond is directeur van een bedrijf dat de bewegwijzering bij de nationale metro verzorgt. Die heeft vooral te maken met de interne markt en dat in een sector die relatief conjunctuurongevoelig is.”

    • Mark Hoogstad