4 redenen om tv te kijken

Fidel heeft twintig adressen

1 Drama

The Human Stain

België 2, 21.05-22.50u.

Film naar het boek van Philip Roth. Anthony Hopkins speelt hoogleraar Coleman Silk, die wegens vermeend racisme wordt ontslagen. Later raakt hij bevriend met schrijver Gary Sinise en begint een verhouding met de veel jongere, getraumatiseerde schoonmaakster Faunia (Nicole Kidman). In een groot aantal flashbacks wordt een geheim onthuld dat Silks beschuldiging van racisme van een wrange laag voorziet. (Robert Benton, 2003)

2 Documentaire

Grizzly Man

België 2, 22.50-0.40u.

Timothy Treadwell was een Amerikaan van twaalf ambachten en dertien ongelukken die afgleed naar drank en drugs tot hij tijdens een vakantie in Alaska herboren werd als dierenbeschermer. Door interviews met vrienden en familie en met behulp van de homevideo’s van Timothy Treadwell maakte de beroemde regisseur Werner Herzog de film Grizzly Man over deze wonderlijke ‘berofiel’ die in Alaska zo vertrouwd met beren omging dat hij uiteindelijk door een ervan werd opgegeten.

3 Documentaire

638 ways to kill Castro

Ned. 2, 23.30-0.50u.

Fidel Castro heeft naar verluidt 638 keer een aanslag op zijn leven overleefd. De CIA was er op gebrand de Cubaanse dictator uit de weg te ruimen en maakte gebruik van een bizar scala aan middelen om dat doel te bereiken: van exploderende sigaren tot vergiftigde ballpoints. Toen Castro pas aan de macht was, liep hij nog wel eens op straat. Momenteel heeft hij meer dan twintig verschillende adressen.

4 Komisch drama

Millions

BBC 1, 0.25-2.00u.

Oscarwinnaar Danny Boyle (Slumdog Millionaire) maakte in 2004 de familiefilm Millions. Een jongetje van zeven jaar (Alex Ethel) vindt langs de spoorbaan een zak geld en wil het onder de armen verdelen. Zijn oudere broer heeft gewonere wensen. Complicatie: Engeland stapt over op de euro, het pond is nog maar twaalf dagen geldig. (Danny Boyle, 2004).

De programmagegevens zijn te vinden op pagina 24