Zweeds bedrijf doet bod op Nuon

Het Zweedse elektriciteitsbedrijf Vattenfall heeft gisteren een bod van 8,5 miljard euro gedaan op zijn Nederlandse branchegenoot Nuon. Vattenfall is voor 100 procent in handen van de Zweedse staat.

Het overnamebod van Vattenfall volgt op het bod dat het Duitse RWE vorige maand deed op Essent. De Nederlandse energiebedrijven komen naar verwachting snel in buitenlandse handen nu ze de door de overheid verplichte afsplitsing bijna hebben afgerond.

De energiebedrijven Essent, Nuon, Eneco en Delta moeten hun netwerken verplicht afsplitsen van hun productie- en leveringsdeel. Het netwerk blijft in publieke handen, het productie- en leveringsdeel mag verkocht worden. De NMa buigt zich nu over de splitsingsplannen.

Het netwerkbedrijf van Nuon valt buiten de overeenkomst met Vattenfall. Het Zweedse staatsbedrijf krijgt in eerste instantie 49 procent van de aandelen Nuon. Ondanks deze minderheid krijgt het wel meteen zeggenschap over de koers van het Nederlandse bedrijf. Vattenfall wil de rest van de aandelen in de komende zes jaar overnemen. Het overnamebedrag wordt betaald in contanten.

Vattenfall is actief in Zweden, Finland, Duitsland en Polen. Het levert elektriciteit en warmte, had in 2008 een omzet van 164 miljard Zweedse kroon (14,8 miljard euro) en is daarmee tweeënhalf keer zo groot als Nuon. De stroom die Vattenfall levert, wordt voor bijna de helft opgewekt met fossiele brandstoffen kolen en gas, voor eenderde met kernenergie, en ruim eenvijfde met waterkracht.

De ondernemingsraad van Nuon is positief over het aanbod van Vattenfall. Er is vastgelegd dat er geen ontslagen vallen door de overname.

De aandeelhouders van Nuon (provincies en gemeenten) zullen zich nu moeten buigen over het bod van Vattenfall. De SP keerde zich gisteren tegen de verkoop aan Vattenfall. De provincie Gelderland, met een belang van 44,7 procent de grootste aandeelhouder, reageerde gisteren wel positief op het bod. Evenals minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken, CDA) en de PvdA.