Zinnenprikkelende tatin

Wat waren we verliefd. Het was heftig, passioneel en ik maakte mijn appeltaartje voor hem. Met veel smaak smulden we die samen op. Ik voerde hem, hij voerde mij. En hij werd mijn huidige geliefde.

Om mijn talenten te showen, vroeg hij mij herhaaldelijk om dit taartje ook voor vrienden te maken. Dat leverde me drie huwelijksaanzoeken op, die ik natuurlijk lachend moest weigeren.

Laatst kwam ik mijn ex weer eens tegen. Na een gezellige lunch samen, vertelde hij me dat die zinnenprikkelende tarte tatin die ik hem destijds een keer had voorgeschoteld, na al die jaren nog vaak door zijn hoofd spookt.

Deze taart werkt dus als een afrodisiacum, let daarom goed op wie je ’m voorschotelt:

Tarte tatin:

2 à 3 elstar appels

3 eetlepels kaneelpoeder

50 gr fijne kristalsuiker

250 g bloem

150 gr (room)boter of margarine

85 gr witte basterdsuiker

3 g zout (mespuntje)

20 gr kristalsuiker

Meng bloem, suiker, boter en zout tot een deeg. Leg dit een uurtje weg in de koelkast. Schil de appels, snij ze in vieren en verwijder de klokhuizen. Meng de kaneelpoeder met de 50 gram kristalsuiker. Neem een ondiepe bakvorm, (geen springvorm, die is te hoog, een boterkoekvorm of lage keramieken ovenschaal is het beste).

Kwast de bakvorm dun in met wat olie of boter. Strooi de kaneelsuiker gelijkmatig verdeeld uit over de bodem. Leg de appelkwartjes met de bolle kant in de kaneelsuiker tot de vorm is gevuld. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Kneed het deeg door en rol het uit tot een lap ter grootte van de bakvorm. Leg de lap op de appels. Druk het deeg aan op de appelstukken en duw het aan de randen een beetje de vorm in.

Strooi de 20 g suiker gelijkmatig over de bovenkant van het deeg en sproei dit een beetje vochtig met een plantenspuit. Dit wordt een knapperig, licht gekarameliseerd, suikerlaagje tijdens het bakken.

Bak de taart in ongeveer 30 minuten gaar tot het deeg goudbruin is en de suiker-kaneel-appelvloeistof bubbelt langs de randen (tip: leg aluminiumfolie onder de bakvorm tegen het lekken).

Laat de taart buiten de oven staan voor ongeveer 5 minuten. Leg dan een bord op het deeg en draai de taart 180 graden om, zodat de deegdeksel de bodem wordt. Til na weer 5 minuten de bakvorm voorzichtig op (want:hete stoom, misschien nog een paar plakkende appelstukken!). Warm opdienen.

Lekker met lobbig geklopte zoete slagroom of een (smeltend) bolletje vanille-ijs erop. TATA-TATIN!

Monique Mooij

    • Monique Mooij