VS: Dennis Ross 'adviseur Golf '

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gisteren de langverwachte benoeming van de voormalige Midden-Oostenonderhandelaar Dennis Ross (60) als topdiplomaat voor Iran en zijn buurlanden bekendgemaakt.

Ross’ naam voor deze post zong eind vorig jaar al rond in Washington, vooral sinds hij zelf tegen de pers bevestigde kandidaat te zijn. Woordvoerders van het ministerie wilden de afgelopen weken echter alleen bevestigen dat Ross op het departement werkzaam was.

Gisteren werd officieel bekendgemaakt dat Ross de ‘speciale adviseur van de minister van Buitenlandse Zaken voor de Golf en Zuidwest-Azië’ wordt. Dit is een andere titel dan die van zijn eerder benoemde collega’s Richard Holbrooke (voor Afghanistan/Pakistan) en George Mitchell (voor het Midden-Oosten). Zij zijn respectievelijk ‘speciale afgezant’ (representative) en ‘speciale gezant’ (envoy).

Medewerkers op het ministerie bevestigden gisteren dat de naam van Iran bovendien bewust is gemeden in de titel. Dit zou zijn gedaan om de moeizame verhouding met dat land, die Ross moet gaan verbeteren, niet verder onder druk te zetten. Washington onderhoudt sinds de Iraanse revolutie van 1979 geen diplomatieke banden met Teheran. Momenteel is Iran in conflict met het Westen over zijn uraniumverrijkingsprogramma.

Ross diende onder vier opeenvolgende presidenten van verschillende politieke kleur: de Democraat Carter, de Republikeinen Reagan en Bush Sr., en de Democraat Clinton.

Voor die laatste dwong hij als vredesgezant in 1997 het Hebron-akkoord af, dat vastlegde dat het Israëlische leger zich uit die stad op de Westelijke Jordaanoever moest terugtrekken. Anderhalf jaar later bemiddelde hij bij de Wye River-overeenkomst, een vervolgakkoord op de Oslo-akkoorden.

In de regio wordt met wantrouwen gekeken naar de joodse Ross, die eerder werkte voor de pro-Israëllobby in de VS. (AP)