Vic kiest liever voor de originele meesterwerken

cd pop

Vic van de Reijt, ed.: Vic’s Fabulous Fifties

(Universal)

Vic van de Reijt werd bekend als pleitbezorger van het Nederlandstalige lied. Maar in de inleiding van zijn zesde cd-box Vic’s Fabulous Fifties doet hij een opmerkelijke ontdekking: in de jaren vijftig kwam de goede muziek uit de Verenigde Staten. Het Nederlands repertoire „kon de concurrentie domweg niet aan”.

Blij dat hij tot dit inzicht is gekomen, want Vic’s Fabulous Fifties is een verrukkelijke box met honderd pophits uit de jaren vijftig, bijna allemaal Amerikaans en niets Nederlands. De meeste fifties-verzamelaars richten zich volledig op de rock-‘n’-roll. Van de Reijt kijkt breder en plaatst de rock-‘n’-roll in zijn tijd, tussen verwante genres en tussen de crooners en de dansorkesten. Beroemde hits staan naast bijna vergeten meesterwerken.

Verder kiest hij voor de originele versies, die vaak superieur zijn aan de bekendere coverversies. Dus niet Shake Rattle and Roll van Bill Haley, maar van Big Joe Turner: „I can look at you till you ain’t no child no more!”

Wilfred Takken

    • Wilfred Takken