TomTom boekt af op TeleAtlas

De aankoop van kaartenmaker Teleatlas ligt TomTom zwaar op de maag. Het navigatiebedrijf is op zoek naar nieuwe financiering voor zijn schulden en moet 1,1 miljard euro afboeken op TeleAtlas, blijkt uit de jaarresultaten die vanmorgen verschenen. Daardoor eindigt TomTom het jaar 2008 in het rood, met 873 miljoen euro verlies.

TomTom leende 1,585 miljard euro om TeleAtlas voor 2,9 miljard te kunnen kopen, maar merkt dat de kredietcrisis consumenten huiverig maakt om nieuwe elektronica aan te schaffen. Daardoor kan TomTom mogelijk niet meer aan zijn huidige financieringsvoorwaarden voldoen. „Door de onzekere macro-economische omstandigheden en hun effecten op de consumentenuitgaven zijn zulke scenario’s denkbaar”, aldus topman Harold Goddin. Hij bevestigt dat er gesprekken met financiers gaande zijn. Een aandelenemissie zou ook tot de opties behoren.

Vorige maand maakte de navigatiespecialist al  bekend dat er 115 banen geschrapt worden, 7 procent van het totaal. Dat levert in 2009 60 miljoen euro op.

In het vierde kwartaal verkocht TomTom 4,4 miljoen navigatieapparaten, 4 procent meer dan het jaar daarvoor. De gemiddelde verkoopprijs zakte tot 100 euro. Dat was in 2007 nog 141 euro. TomTom verklaart die prijsdaling door de stevige concurrentie in Amerika en de populariteit van goedkopere producten rondom de kerst. Het heeft tot gevolg dat TomTom zijn jaaromzet met 11 procent zag dalen in 2008. Zonder eenmalige afschrijvingen zou de nettowinst over 2008 op 143 miljoen euro zijn uitgekomen, 36 procent lager dan in 2007.

Beleggers hebben er weinig vertrouwen in dat TomTom zich op korte termijn weer zal herstellen. Een  aandeel TomTom was in november 2007 meer dan 60 euro waard. Dat is nu nog iets meer dan 3 euro.